Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poľský prezident Duda pricestoval do Kyjeva: Vystúpi v ukrajinskom parlamente

Andrzej Duda počas návštevy Ukrajiny
Andrzej Duda počas návštevy Ukrajiny (Zdroj: Twitter/Kancelaria Prezydenta)

KYJEV - Poľský prezident Andrzej Duda pricestoval v sobotu na vopred neoznámenú návštevu Kyjeva, počas ktorej v nedeľu vystúpi s prejavom pred ukrajinským parlamentom. Oznámila to jeho kancelária, informujeme na základe nedeľňajšej správy agentúry DPA.

Duda bude podľa oznámenia prvým prezidentom iného štátu, ktorý sa od začiatku vojny na Ukrajine prihovorí poslancom Najvyššej rady v Kyjeve. Cieľom návštevy je preukázať podporu Ukrajine zo strany Varšavy, ktorá podporuje snahu Kyjeva získať štatút kandidáta na členstvo v EÚ. Poľsko od februára prijalo milióny ukrajinských utečencov a pomáha susednej krajine dostávať jej poľnohospodárske produkty na svetové trhy, uviedla televízia Sky News.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala poľského prezidenta Andrzeja Dudu (Zdroj: TASR - Daniel Veselský)

Rusko vedie na Ukrajine totálnu vojnu

Duda už Kyjev navštívil v apríli spolu s prezidentmi Litvy, Lotyšska a Estónska a stretol sa tam aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Po návrate obvinil Rusko, že na Ukrajine vedie "totálnu vojnu". Povedal tiež, že nikdy nezabudne na dojmy z návštevy vzdušnými útokmi zničenej obce Boroďanka.

Podľa Dudu len Ukrajina môže rozhodnúť o vlastnej budúcnosti

Len Ukrajina má právo rozhodnúť o svojej budúcnosti, povedal v nedeľu poľský prezident Andrzej Duda poslancom ukrajinského parlamentu v Kyjeve. Susednej krajine tiež prisľúbil ďalšiu podporu v snahe stať sa členom EÚ. 

Duda sa stal prvým zahraničným prezidentom, ktorý osobne vystúpil s prejavom pred ukrajinskou Najvyššou radou, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu."Objavili sa znepokojujúce hlasy tvrdiace, že Ukrajina by mala ustúpiť požiadavkám (ruského prezidenta Vladimira Putina). Len Ukrajina má právo rozhodnúť o svojej budúcnosti... nič o vás bez vás," uviedol Duda."Ak bude Ukrajina obetovaná... z ekonomických dôvodov alebo pre politické ambície – hoci len centimeter jej územia –, bude to obrovská rana nielen pre ukrajinský národ, ale aj pre celý západný svet," vyhlásil.

"Poľsko urobí všetko pre to, aby pomohlo Ukrajine stať sa členom Európskej únie," potvrdil poľský prezident. Do ukrajinskej metropoly pricestoval Duda v sobotu. Po prejave v parlamente má podľa agentúry PAP na programe rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. S tým sa už stretol v apríli, keď Kyjev navštívil spolu s prezidentmi Litvy, Lotyšska a Estónska.

Viac o téme: Návšteva PrezidentPoľskoUkrajinaAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu