Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové dôkazy o masakri v Buči: Identity ruských okupantov odhalil aj list! Šokujúce zistenie o ochrankárovi Putina

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP)

BUČA – Bol marec, keď do mesta Buča neďaleko Kyjeva vtrhli ruskí okupanti. Pohľad na mesto pripomínal zábery z katastrofického filmu, na zemi ležali mŕtvi civilisti, domy miestnych sa premenili na trosky a v areáli cintorínu vznikol masový hrob. Teraz sa začali odkrývať identity tých, ktorí stoja za zverstvami v tomto ukrajinskom meste. Pomohli k tomu rôzne nástroje, ale aj nájdený milostný list!

Po tom, ako celý svet obleteli zábery a informácie z masakru v ukrajinskej Buči, sa rozhodli ukrajinskí a medzinárodní vyšetrovatelia vyšetrovať tieto zverstvá ako vojnové zločiny. Okrem toho identifikujú telá obeti, ktoré ruskí vojaci pochovali do masových hrobov. Agentúra Reuters však teraz prišla s informáciami o vojakoch, ktorí besnili na Ukrajine. Informoval o tom portál Daily Mail. Stopy vedúce k identifikácii osôb sú podľa slov agentúry mimoriadne dôležité, pričom ukazujú na to, že za masakrom v Buči stojí elitná polovojenská jednotka, ktorá sa hlási k bývalému ochrankárovi ruského prezidenta Vladimira Putina.

Archívne VIDEO Premiér Heger navštívil zdevastovanú Buču... šokujúci POHĽAD! Bol som hlboko otrasený

Premiér Heger navštívil zdevastovanú Buču... šokujúci POHĽAD! Bol som hlboko otrasený (Zdroj: Úrad vlády SR)

Rovnako tu pôsobili aj čečenské jednotky napojené na silného vodcu ruského regiónu, či vojaka, ktorého sa podarilo identifikovať vďaka milostnému listu. Ten našli v ruinách budovy. Medzi okupačnými jednotkami údajne boli aj príslušníci ruských bezpečnostných síl Viťaz, „Viťaz, ktorého prítomnosť v Buči je tu po prvý raz odhalená, je pod velením Národnej gardy Rosgvardiya. Jej šéf Viktor Zolotov je bývalým Putinovým ochrankárom a zodpovedá priamo ruskému prezidentovi,“ upozornili reportéri.

Naopak, nájdený milostný list pomohol spojiť 76. gardovú letovú útočnú divíziu s masakrom v Buči, ktorú Putin v roku 2014 vyznamenal za "plnenie bojových misií na východe Ukrajiny". Samotná divízia patrí pod ministerstvo obrany na čele so Sergejom Šojgu, blízkym priateľom Putina. Rovnako vďaka analýze videí zistili, že v meste pôsobili minimálne tri čečenské jednotky napojené na Ramzana Kadyrova, podporovateľa Putina.

Vojna na Ukrajine.
Zobraziť galériu (4)
Vojna na Ukrajine.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Serhii Nuzhnenko)

Podľa slov miestnych museli mnohí dlhé dni zdieľať svoje domovy s ruskými vojakmi. Jeden z nich bol aj 50-ročný inžinier Vitalij Žyvotovskyj, pričom on, jeho dcéra a sused, ktorého dom rovnako obsadili, sa zdržiavali v pivnici. Po čase začali do inej miestnosti v suteréne znášať zajatcov s vrecami na hlavách, ktorých strážili vojaci. Nemohli sa tak s nimi rozprávať. Jedného z nich zbili na jeho pozemku, pretože v roku 2014 proti nim bojoval na východe Ukrajiny. „Počul som zvuky lámania kostí a bitia. A krik, veľa kriku,“ povedal Žyvotovskyj. Krátko na to počuli výstrely a už len ticho. Po zhruba týždni sa im podarilo ujsť z domu.

Nové dôkazy o masakri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Keď sa však vrátili, značná časť ich domu bola vypálená a ba zemi boli preukazy totožnosti Ukrajincov, ktorých evidentne vypočúvali. V miestnosti však našiel aj list venovaný ruskému vojakovi Aleksandrovi Logvinenkovi, výsadkárovi z Pskova v Rusku. Odosielateľkou bola Oksana Rybaková, ktorá sa obávala o život vojaka. „Je dobré, že si blízko, blízko v mojom srdci, ale si aj ďaleko. Slúžiš našej vlasti a chrániš nás. Som na teba hrdá,“ napísala Rybaková, ktorá na spodnej časti listu zanechala odtlačok rúžu. Preukaz totožnosti, naopak, patril 23-ročnému Konstantinovi Vladimirovičovi Koršunovovi, rovnako patrí k bezpečnostným silám Viťaz.

S Čečencami, ktorí pôsobili v Buči, mala dočinenia aj Iryna, jej otec Abramov a manžel Oleh. Po otázke, či sú nacisti, im Čečenci zapálili dom a nariadili Olehovi sa zvliecť a kľaknúť si na zem. Následne ho strelili do spánku. Iryna kričala, aby ju zabili tiež, ale ju nepočúvali.

Reportéri agentúry strávili v meste celkovo tri týždne, počas ktorých absolvovali rozhovory s viac ako 90 miestnymi obyvateľmi, prezerali si audiovizuálne záznamy či dokumenty, ktoré Rusi po sebe zanechali. Dokazovať to má preukaz totožnosti, ktorý reportéri našli v Buči.

Nové dôkazy o masakri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Nariman El-Mofty, Gettyimages.com)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už dávnejšie tvrdil, že príbeh o masakri v Buči je vymyslený a falošný. Ukrajinská prokuratúra uviedla, že vyšetruje viac ako 9000 potenciálnych vojnových zločinov ruských síl v konflikte a stíhajú stovky podozrivých. Možné porušovanie ľudských práv vo vojne preveruje aj Medzinárodný trestný súd. Ukrajinská generálna prokurátorka v apríli oznámila, že identifikovala 10 ruských vojakov podozrivých zo spáchania zneužívania civilistov v meste Buča.

Kancelária ukrajinského generálneho prokurátora v reakcii na žiadosť o komentár odkázala agentúru Reuters na okresného prokurátora pre Buču, ktorý uviedol, že viac ako 120 príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní už viedlo v meste rozhovory s viac ako 1400 svedkami a obeťami. Prokurátor uviedol, že v súčasnosti sa vyšetruje 323 trestných konaní.

Viac o téme: Milostný listUkrajinaUkrajina v krízeVojna na UkrajineBučaMasaker v BučiPutinov ochrankárIdentity ruských vojakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu