Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

FOTO Kyjev zverejnil identitu vojakov, ktorí stoja za masakrom v Buči

Vojaci, ktorí sa podieľali na zverstvách v ukrajinskej Buči Zobraziť galériu (2)
Vojaci, ktorí sa podieľali na zverstvách v ukrajinskej Buči (Zdroj: Facebook/Ірина Венедіктова )

KYJEV - Ukrajinská generálna prokuratúra zverejnila vo včerajších hodinách mená desiatich ruských vojakov, ktorí sú podozriví z účasti na zverstvách v meste Buča pri Kyjeve. Podľa miestnych úradov tam ruské jednotky počas krátkej okupácie zavraždili stovky civilistov.

Generálny tajomník OSN António Guterres pri návšteve tohto miesta vyzval Rusko, aby spolupracovalo s Medzinárodným trestným súdom (ICC) pri vyšetrovaní možných vojnových zločinov spáchaných počas ruskej invázie na Ukrajine.

Desať ruských vojakov a poddôstojníkov sa podľa generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej podieľalo na hrubom zaobchádzaní s miestnymi obyvateľmi. Okrem iného ich mali aj okrádať. Prokuratúra preveruje podozrenie, či sa nepodieľali aj na vraždení. "Práve (títo vojaci) unášali bezbranných civilistov ako rukojemníkov, mučili ich hladom a smädom, držali ich spútaných so zaviazanými očami a fyzicky napádali," uviedla prokurátorka. Rusi sa podľa nej snažili z Ukrajincov dostať informácie o pozíciách ukrajinských síl, ale k mučeniu dochádzalo aj úplne bezdôvodne. "Ruskí vojaci sa vyhrážali, že rukojemníkov zavraždia," dodala.

 

Звірства в Бучі – викрито 10 військовослужбовців рф причетних до катувань мирних Їхню 64 окрему мотострілецьку бригаду...

Posted by Ірина Венедіктова on Thursday, April 28, 2022

Vojnové zločiny v Buči 

Rusko napadlo Ukrajinu pred 64 dňami, keď rozpútalo najväčší konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Boje si podľa odhadov vyžiadali už desiatky tisíc mŕtvych. Ukrajinská prokuratúra vyšetruje tisíce podozrení zo spáchania vojnových zločinov a už identifikovala stovky podozrivých.

Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti (Zdroj: Profimedia)

Úrad Európskej únie pre justičnú spoluprácu Eurojust v pondelok informoval, že Medzinárodný trestný súd (ICC) sa zapojí do vyšetrovania možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine. Momentálne v tejto súvislosti spolupracujú Poľsko, Litva a Ukrajina. Rusko opakovane čelí kritike západných krajín aj neziskových organizácií, že sa pri svojej agresii voči Ukrajine dopúšťa vojnových zločinov. Moskva to popiera.

Krajiny nezatvárajú oči 

Možné porušenie medzinárodného práva na Ukrajine už vyšetrujú trestné orgány niektorých krajín, ako je Británia, Nemecko či Česko, kde sa možným zločinom venujú policajti z Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

FOTO Kyjev zverejnil identitu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

V súvislosti s možnými zločinmi spáchanými na Ukrajine sa najčastejšie hovorí o masovom zabíjaní v Buči pri Kyjeve, kde podľa Ukrajiny zabili ruské jednotky cez 400 ľudí. Podľa odborníkov na medzinárodné právo by tieto vraždy mohli napĺňať skutkovú podstatu vojnových zločinov i zločinov proti ľudskosti.

Viac o téme: UkrajinaUkrajina v krízeVojna na UkrajineBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu