Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Žena s otvorenou zlomeninou zomrela po týždňoch trápenia, muž jej sanitku nezavolal: Šokujúci dôvod! Nechcel platiť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

ČESKÁ LÍPA – Slovák svojej partnerke, ktorá utrpela otvorenú zlomeninu, neprivolal záchranku. To sa žene stalo osudným a, žiaľ, zraneniu po niekoľkých týždňoch chradnutia doma podľahla. Šokujúci je však dôvod, prečo k tragédii došlo a to je obava z toho, že by musel muž za výjazd záchranky platiť zo svojho, keďže žena nebola v Českej republike poistená.

Dvojica pôvodom zo Slovenska sa usadila u našich susedov v Českolipsku, kde zdieľali spoločnú domácnosť. Zatiaľ čo on pracoval a mal pravidelný finančný príjem, ona, žena stredného veku, nebola v Česku nikde zamestnaná a nemala u nás uzatvorené zdravotné poistenie. Potom, čo jej ponúkol bývanie, sa starala o domácnosť a on zase zaisťoval to, aby na jej chod mali peniaz,“ priblížila život páru česká policajná hovorkyňa Ivana Baláková. Upozornil na to portál iDnes.cz

Žena s otvorenou zlomeninou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Toto súžitie fungovalo v pokoji až do februára tohto roka. Vtedy žena doma nešťastne spadla a utrpela pritom otvorenú zlomeninu krčka ramena. Hoci išlo o veľmi bolestivé zranenie, z ktorého jej trčali von kosti, lekára nekontaktovala a neurobil to ani jej spolubývajúci, ktorému zhruba tri týždne pred očami chradla,“ uviedla hovorkyňa.

Rana jej začala postupne hnisať a žena doslova chradla. V posledných dňoch už nejedla ani nepila a nebola už schopná ani len vstať z postele. Lekársku pomoc ale napriek tomu nik z dvojice nevyhľadal. „Muž ju liečil podávaním liekov na bolesť a ranu jej dezinfikoval peroxidom. Živú ju naposledy videl 16. marca pred odchodom na nočnú smenu do práce. Keď sa nasledujúce ráno vrátil z práce domov, už nežila,“ dodala polícia. Až po tomto strašnom náleze konečne vytočil číslo 112.

Žena s otvorenou zlomeninou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Šokujúce je vysvetlenie, prečo tak neurobil skôr. Dôvodom mal byť strach z toho, že by musel výjazd záchranky zaplatiť za ňu, keďže žena nemala v Česku uzatvorené zdravotné poistenie. V dôsledku neposkytnutia pomoci sa ale u ženy rozvinul septický šok a ten spoločne s ďalšími nepriaznivými faktormi viedol až ak úmrtiu.

Paradoxom je, že podľa hovorcu krajských záchranárov Michaela Georgieva by muž neplatil výjazd, pokiaľ žena bola poistená na Slovensku alebo v inej krajine Európskej únie. „Výjazd by sa zaplatil z poistenia v jej krajine,“ vysvetlil. Ak však poistenie nemala ani tam, tak by skutočne za tento výjazd musela zaplatiť ona alebo jej partner. To, či bola postená inde, však známe nie je.

Prípad už rieši polícia a mužovi za neposkytnutie pomoci hrozia dva roky väzenia.

Viac o téme: SanitkaČeskoNeposkytnutie pomoci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu