Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

WHO varuje pred novými variantmi KORONAVÍRUSU: Ak budeme mať smolu, tak...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Zoznam omikronových variantov koronavírusu rastie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) práve pridala dve nové mutácie na zoznam obávaných variantov. Ide o BA4 a BA5, ktoré boli objavené v Južnej Afrike, ale ich výskyt už zaznamenali napríklad aj v Nemecku.

Kate O'Brienová (59), riaditeľka očkovacieho programu WHO, varovala vlády na celom svete pred príliš skorým uvoľnením opatrení na potlačenie koronavírusu. "Pandémia sa ešte určite neskončila."

Belgický biológ Tom Wenseleers pomocou grafiky na Twitteri ukazuje, ako sa zrýchľuje vznik nových variantov: "Nové (sub)varianty každých pár mesiacov, v ktorých sa, dúfajme, vždy zníži závažnosť priebehu nákazy."

Prečo teda WHO klasifikuje nové varianty ako znepokojujúce? Tieto dva varianty majú mutácie, ktorých účinky sú stále nejasné. Biofyzik Cornelius Roemer sa na Twitteri obáva: "Ak budeme mať smolu, závažnosť priebehu infekciie bude taká zlá, ako v prípade delty." BA4 a BA5 by tak boli podstatne nebezpečnejšie ako predchádzajúce varianty omikronu.

Viac o téme: WHOKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu