Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Austrália je totálne nepripravená na prípadnú vojnu s Čínou: Peking má rakety dlhého doletu

Čína disponuje nadzvukovými protilodnými raketami. Zobraziť galériu (4)
Čína disponuje nadzvukovými protilodnými raketami. (Zdroj: YouTube/MILITARY NEWS UPDATE)

CANBERRA - Znepokojujúca správa obviňuje Austráliu z „driemania za volantom“, zatiaľ čo Čína nahromadila ničivý arzenál hi-tech rakiet dlhého doletu, ktoré dokážu vyradiť flotily tak ďaleko od čínskej pevniny, ako je Západná Papua.

Správa prichádza práve v čase, keď vláda dnes vydala mrazivé varovanie, že existuje potenciál ku konfliktu s Čínou v priebehu „najbližších pár rokov“, keďže odhalila nové plány na urýchlenie dodávok nových austrálskych zbraní s dlhým doletom. Existujú však obavy, že by ich mohlo byť príliš málo a prídu príliš neskoro, píše stránka news.com.au.

V správe, ktorú dnes zverejnil Australian Strategic Policy Institute (ASPI) sa uvádza, že Čína už vyvinula širokú škálu smrtiacich riadených striel, ktoré by predstavovali problémy pre austrálske a spojenecké námorné sily.

Austrália je totálne nepripravená
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/MILITARY NEWS UPDATE)

Nové silné čínske zbrane

Dr. Sam Goldsmith, ktorý je autorom správy, uviedol, že tieto zbrane sa v niektorých prípadoch môžu pohybovať hypersonickou rýchlosťou, kým zničia svoje ciele.

"Pokročilé protilodné riadené strely (ASCM) majú zvyčajne dlhé dolety a pokročilé navádzacie systémy a v niektorých prípadoch môžu obsahovať skryté konštrukčné prvky a protiopatrenia, ktoré pomáhajú rakete úspešne preniknúť cez sofistikované systémy protivzdušnej obrany," povedal.

Dr Goldsmith povedal, že už od krízy v Taiwanskom prielive v rokoch 1995 – 1996 Čínska ľudová republika veľa investovala do svojich viacodvetvových ozbrojených síl – Ľudovej oslobodzovacej armády (PLA).

„Už viac ako dve desaťročia PLA dôsledne vyvíjala a tajne získavala nové technológie a schopnosti, vrátane obrovskej škály čoraz sofistikovanejších ASCM, ako je nadzvuková YJ-12 ASCM s dosahom okolo 400 – 537 km," povedal.

"PLA tiež investovala do spôsobilostí na udržanie námorných úderných operácií ASCM aj za podmienok vysokej intenzity boja proti technologicky vyspelej veľmoci, akou sú USA."

Goldsmith povedal, že tieto zbrane budú predstavovať štyri hlavné výzvy pre austrálske a spojenecké námorné sily. Mohlo by byť ťažké ich odhaliť a čeliť im. Mohli by potopiť lode alebo nechať lode s výrazne vyprázdnenými zásobníkmi rakiet.

Austrália je totálne nepripravená
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/MILITARY NEWS UPDATE)

Austrália drieme za volantom

Doktor Goldsmith povedal, že súčasná flotila Kráľovského austrálskeho námorníctva pravdepodobne nebude schopná čeliť hrozbe, ktorú dnes predstavujú nové zbrane.

"Ešte väčším problémom je, že ADF nedisponuje schopnosťou úderu s veľmi dlhým doletom, ktorý by bol potrebný na to, aby významne prispel k regionálnej vojne vysokej intenzity proti technologicky vyspelému a sofistikovanému protivníkovi," povedal. Povedal, že Austráliu prichytili „driemať za volantom“.

Zdá sa však, že vláda podniká určité kroky na riešenie hrozieb načrtnutých v správe.

Vláda sa rozhýbala

Tento týždeň vyšlo najavo, že austrálske bojové lietadlá a námorné plavidlá budú vyzbrojené novými raketami dlhého doletu roky pred plánovaným termínom v rámci nového rýchleho balíka v hodnote 3,5 miliardy dolárov.

Minister obrany Peter Dutton dnes ráno v relácii Today povedal, že Austrália v skutočnosti nebola „prichytená pri driemaní“, pokiaľ ide o obranné prípravy – skôr vláda bola vo svojej odpovedi rýchla.

„Svet bol skutočne šokovaný tým, čo sme videli v Európe – nikto to nepredpovedal ani pred dvoma alebo piatimi rokmi – a tiež nás veľmi znepokojuje, čo sa deje v Indo-Pacifiku,“ povedal.

„Chceme sa uistiť, že naša krajina má schopnosť odradiť akúkoľvek aktívnu agresiu proti našej krajine. Je to veľmi vážna a reálna situácia a musíme byť realisti v tom, čo sa stane v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov alebo nasledujúceho desaťročia."

Pán Dutton povedal, že v Juhočínskom mori je teraz 20 miest s vojenskou prítomnosťou a že Ľudová oslobodzovacia armáda hromadí v regióne „obrovské množstvo lodí“.

"Toto nie je niečo, čo sa má odohrať v roku 2040," povedal.  "V najbližších rokoch existuje potenciál pre konflikt."

Austrálsky minister obrany Peter Dutton stojí vedľa protilodnej strely,
Zobraziť galériu (4)
Austrálsky minister obrany Peter Dutton stojí vedľa protilodnej strely,  (Zdroj: SITA/Dan Himbrechts/AAP Image via AP)

Podľa nových obranných kapacít oznámených vládou sa uvádza, že lode a lietadlá budú vybavené raketami, ktoré budú schopné zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 900 km.

Vláda tvrdí, že rakety pre prúdové lietadlá dorazia tri roky pred plánovaným termínom a rakety pre námorníctvo päť rokov pred plánovaným termínom. O tri roky skôr v rámci balíka dorazia aj hi-tech morské míny.

V rozhovore pre Channel 7 dnes ráno minister obrany tiež spomenul ponorky s jadrovým pohonom, ktoré priplávali do Austrálie oveľa skôr, ako sa očakávalo, pričom prvá loď by mala byť vo vode koncom 30-tich rokov.

Viac o téme: RaketyLodeKonflikt ČínaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu