Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Premiér Morrison priznal porážku v parlamentných voľbách: Zvíťazila Austrálska strana práce

Austrálsky premiér Scott Morrison
Austrálsky premiér Scott Morrison (Zdroj: SITA/AP/Peter Parks)

CAMBERRA - Austrálsky premiér Scott Morrison v sobotu priznal porážku v parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila Austrálska strana práce (ALP). Tá vytvorí novú vládu a jej líder Anthony Albanese sa stane premiérom. Správu sme prevzali z agentúry AFP a webovej stránky austrálskej televízie ABC.

"Hovoril som dnes s lídrom opozície a nastupujúcim premiérom Anthonym Albanesem  a zagratuloval som mu k jeho volebnému víťazstvu," povedal Morrison. Premiér takisto povedal, že odstúpi z postu lídra Liberálnej strany (LP), píše ABC. Morrison bol premiérom od roku 2018. Konzervatívna koalícia LP však vládla tri trojročné volebné obdobia po sebe.

Morrisonova Liberálna strana získala 53 kresiel

Obyvatelia krajiny v sobotu rozhodovali o obsadení všetkých 151 kresiel v dolnej komore parlamentu (Snemovni reprezentantov) a 40 zo 76 kresiel v hornej komore (Senáte). ALP na základe predbežných výsledkov po sčítaní viac ako 55 percent hlasov získala 72 kresiel v dolnej komore, uvádza ABC. Na to, aby mala nadpolovičnú väčšinu, potrebuje 76 kresiel. Morrisonova Liberálna strana získala 53 kresiel.

Volebná účasť je v Austrálii povinná

Prvé volebné miestnosti sa v Austrálii otvorili o 8.00 h miestneho času (00.00 h SEČ) a otvorené boli celkom desať hodín. Občania však mohli svoj hlas odovzdať už od 9. mája v príslušných strediskách. Volebná účasť je v Austrálii, ktorá má 26 miliónov obyvateľov, povinná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu