Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európsky diplomat prehovoril: Toto je dôvod, prečo je tak veľa Putinových generálov mŕtvych

Vojna na Ukrajine, ruská ofenzíva Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine, ruská ofenzíva (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

KYJEV - Generáli prezidenta Vladimira Putina padajú v konflikte na Ukrajine jeden za druhým. Len počas prvých troch týždňov ukrajinskej vojny, bolo údajne zabitých šesť vysokých ruských veliteľov. Dôvody sú pritom alarmujúce. Odhalila sa veľká miera korupcie a nekompetentnosť na najvyšších priečkach velenia.

Nespoľahlivá komunikácia či rozvíjajúci sa čierny trh. Podriadení sú príliš vystrašení, aby sa odhodlali k zásadným rozhodnutiam. V čase mieru sú to v Rusku nepodstatné veci, no akonáhle sa spustila ofenzíva na Ukrajinu, najvyšší velitelia začali na tento stav ruského velenia postupne doplácať. "Bojujú v prvej línii, aby splnili rozkazy," cituje vyjadrenie anonymného európskeho diplomata news.com.au, ktoy sa vyjadril pre Foreign Policy. "Musia byť v prvej línii, čo ich vystavuje oveľa väčšiemu riziku, než keby riadili útok zo vzdialeného bezpečného miesta."

Predpokladá sa, že Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine 20 vysokých generálov. Strata šiestich z nich poukazuje na očividne rozšírený chaos a zmätok v ruskej armáde. "Toto sa stalo počas prvých troch týždňov konfliktu. Všetci nasadení generáli sú už starší a skúsení. Základným problém však je, že ich velenie a kontrola sa narušili," hovorí bývalý generál americkej armády a riaditeľ CIA David Petraeus. "Komunikácia jednoducho nefunguje. Vojenský konvoj sa zastaví a generál sa snaží zistiť, čo sa deje. Nikto sa nesnaží byť iniciatívny. Celý konvoj čaká na ďalšie rozkazy. Vtedy nastupujú ukrajinskí ostreľovači, ktorí patria k najlepším na svete."

Žiadna úcta v ruských radoch 

Ukrajinskí predstavitelia zdieľali na sociálnych sieťach obrázky, na ktorých je nehybné telo vysokého ruského generála, ktoré leží medzi bahnom a troskami. Celý jeho vojenský prápor ho nechal napospas osudu. "Počet ruských generálov zabitých v takmer mesiac trvajúcom konflikte  predstavuje pravdepodobne najvyššie číslo obetí medzi generálnymi dôstojníkmi v ruskej armáde od druhej svetovej vojny. " hovorí analytik národnej bezpečnosti Foreign Policy Jack Detsch.

Smrť akéhokoľvek ruského generála je pre Vladimíra Putina veľkou stratou. Každý jeden, ktorý padne vo vojne, odnáša so sebou aj celý plán útoku svojej jednotky. Okrem toho tu absentuje aj osoba, ktorá je poverená vydávať príkazy vojakom. Sú tiež dôležitým zdrojom vojenských skúseností. Na porovnanie, Spojené štáty americké stratili vo vojnách v Iraku a Afganistane na začiatku 21. storočia len jedného generála. V roku 2014 padol generálmajor Harold Greene. 

Zameranie na vyššie vedenie 

Moskva zatiaľ priznala smrť len jedného veliteľa, generálmajora Andreja Suchoveckého. Medzi zabitými je však aj generálmajor Vitalij Gerasimov, synovec Valerija Gerasimova, najvyššieho ruského vojenského veliteľa. "Ich smrť je tiež veľmi symbolická a dáva jasný signál ruským predstaviteľom, že ich nepriatelia sa môžu ľahko zamerať na vyššie vedenie. Zlyhanie systému pri ochrane ich vysokých vojenských predstaviteľov do len potvrdzuje," hovorí britský profesor Birminghamskej univerzity Jonathan Jackson. "Je to jasný úkaz slabého a nekompetentného komunikačného systému, ktorý núti generálov prejsť od strategického k taktickému rozhodovaniu." 

Premiér v Michalovciach v dočasnom núdzovom tábore pre utečencov z Ukrajiny (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Bizarná rádiová komunikácia 

Zdá sa, že jadrom problému sú chybné vojenské šifrované rádiá s dlhým dosahom. "Toto vybavenie, ako predostrelo ruské ministerstvo obrany, začali v čoraz väčšej miere používať ruské ozbrojené sily (RuAF). Digitálne rádiá a systémy mali uľahčiť plánovanie a rozhodovanie v ruskej armáde," uvádza think-tank Royal United Services Institute (RUSI). 

Toto tvrdenie však vyvracajú správy o ruských vojakoch, ktorí boli nútení kradnúť ukrajinské mobilné telefóny, aby sa mohli skontaktovať so svojimi veliteľmi. Ruské predvoľby boli totiž na Ukrajine zablokované. Vojenské rádiá sa dali až priveľmi ľahko vystopovať a ich rádiové frekvencie nepodliehali takmer žiadnemu šifrovaniu. "Je to doslova bizarnosť, že jednotky postupujúce na Ukrajinu počas tejto nebezpečnej fázy operácie nedisponujú tým najlepším vybavením, vrátane rádiovej vojenskej techniky, aký môže ruský obranný priemysel ponúknuť," uvádza think-tank.

Vojaci na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
Vojaci na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Jeden z možných dôvodov by mohol súvisieť s obvineniami z podvodu a sprenevery, ktoré boli proti výrobcovi rádia iniciované ešte v minulom roku. Rádiá sa považujú za nespoľahlivé a ich výdrž batérie je nečakane krátka. "To, že sa vojaci môžu cítiť istejšie pri používaní lacnej čínskej vysielačky, veľa napovedá o kvalite ruského vojenského vybavenia. Ruské sily totiž predali väčšinu najlepšieho vojenského vybavenia kvôli zlým platom a podmienkam ešte v prvých mesiacoch svojho nasadenia v ukrajinskom pohraničí," dodáva Jackson.

Rozdielny systém velenia 

Západné ozbrojené sily zvyčajne umiestňujú generálov a ich veliteľský štáb ďaleko za frontovú líniu. Ich úloha spočíva v riadení stratégie. Podriadení v prvej línii sú trénovaní v prípade prekonávania neočakávaných taktických prekážok aj na samostatné rozhodovanie. Takýto druh riadenia je však v úplnom rozpore pre autoritársky režim Kremľa. "Jeho strnulý hierarchický systém, na ktorý dohliada autokratický vodca v podobe Vladimíra Putina, odsudzuje nižšie hodnosti do reťaze večného strachu, pričom len veľmi málo jedincov je vycvičených aj na nezávislé myslenie alebo rozhodovanie," uzatvára Jackson.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu