Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rozzúrený Putin vyhlásil vojnu oligarchom: Rusko očistíme od zradcov a spodiny! Luxus je pre nich viac ako národ

Vladimir Putin oznámil, že Rusko je pripravené odlíšiť domácich zradcov. Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin oznámil, že Rusko je pripravené odlíšiť domácich zradcov. (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Service via AP)

MOSKVA - Tri týždne trvajúci konflikt na Ukrajine a takmer žiadne dobytie nejakého zásadného mesta naznačujú, že ruská armáda zrejme nepostupuje podľa plánov. Dokonca zaznievajú hlasy zo zákulisia, že tento výsledok ruského prezidenta Vladimira Putina hnevá. Jedno je isté, rýchla vojna zrejme neprináša Putinovo žiadané ovocie a na poslednej videokonferencii sociálno-ekonomickej podpory regiónov pritvrdil svoj slovník. Vraj chce skoncovať so zradcami.

archívne video

Ukrajinská protivzdušná obrana (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Šéf Kremľa vystúpil počas tejto konferencie s prejavom, z ktorého viacerým analytikom nastúpila husia koža a naznačuje veľké represie v Rusku. Prvý muž Ruskej federácie v ňom naznačil aj svoje odhodlanie porátať sa so "zradcami" či "piatou kolónou", na ktorú nepriamo vyhlásil tzv. hon.

Zradcov budeme vedieť rozlíšiť

Putin zrejme svojím terajším prejavom apeloval hlavne na Rusov, ktorí v uliciach proti vojne protestujú, či sú proti nej všeobecne, no určite aj na bohatých ruských oligarchov vo svete, ktorí sa nezdržiavajú doma. "Ruský ľud bude vždy vedieť rozlíšiť skutočných vlastencov od spodiny a zradcov a jednoducho ich vypľuje ako hmyz z úst na chodník, " povedal Putin rázne do kamery.

Zmenil rétoriku a postoj

NBC News v jeho postoji po vpáde na Ukrajinu navyše badajú určité zmeny v osobnosti. Používa viac emócie a chrapľavý tón hlasu, čo je v kontrastnom rozpore jeho minulej kariéry, čo by rozviedčíka KGB. "Je jasne nahnevaný, emotívny a cíti potrebu hovoriť týmto veľmi agresívnym tónom," povedal pre NBC John Lough, spolupracovník londýnskeho think-tanku Chatham House.

Rozzúrený Putin vyhlásil vojnu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Service via AP)

Putin síce nikoho v prejave priamo nemenoval, no dotkol sa zrejme aj niektorých oligarchov s majetkami na Západe. "Nie som tu na to, aby som súdil tých, ktorí majú vily na Miami alebo vo Francúzskej Riviére. Tých, ktorí dokážu prežiť bez foie gras, ustríc alebo tzv. rodových slobôd. Problém je, že mentálne žijú tam a nie tu, s našimi ľuďmi, s Ruskom. Myslia si, že žijú niekde na zámku," hovoril Putin podľa agentúry TASS. Putin okrem iného vyzval aj na "prirodzenú a nevyhnutnú sebadetoxikáciu spoločnosti“, ktorá by "posilnila našu krajinu, našu solidaritu a súdržnosť". 

Rozdelenie spoločnosti na štýl Orwella

Moskovský politický analytik Andrej Kolesnikov dokonca na twitteri uviedol, že Putin si priam až "Orwellovským" spôsobom rozdelil ruský národ na čistých a nečistých.

Viac o téme: PrejavRuskoVladimir PutinKonflikt na UkrajineZradcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu