Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ako vyzerá rozmiestnenie námorných síl Ruska vo východnej Európe? NATO už zareagovalo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

ČIERNE A STREDOZEMNÉ MORE - Svet upriamuje pozornosť na pohraničie Ukrajiny a pohyby pozemných jednotiek najnovšie v Bielorusku, kde prebieha veľké vojenské cvičenie. Veľmi nenápadne sa však Rusko snaží dosiahnuť kontrolu aj na mori. Jeho námorná flotila pomaly narastá.

V priebehu posledných týždňov stiahlo Rusko vojnové lode z celého sveta a sústreďuje ich v Čiernom a Stredozemnom mori. V súčasnosti tak ukazuje svoju najväčšiu námornú silu od čias studenej vojny, uvádza Politico. Rusi sa rozhodli pre more, pretože Európa zostáva ostražitá v prípade presunu ruských pozemných jednotiek. Na pohraničí Bieloruska a Ruska ich je dokopy vyše 100-tisíc. 

NATO sleduje ruské manévre na mori prostredníctvom troch lietadlových lodí a niekoľkými bojovými lietadlami vo východnej Európe. "V nedávnej histórii sme takéto obrovské presuny vojsk ešte nevideli," vyjadril sa bývalý admirál James Foggo, ktorý velil všetkým námorným silám USA a NATO do roku 2020. Potenciálne otvorenie nového južného frontu sa naplno prejavilo 10. februára, kedy sa šesť ruských obojživelných lodí presunulo do Čierneho mora. Moskva následne vyhlásila uzavretie medzinárodných vôd v okolí Krymu a ukrajinského mesta Odesa. 

Zakázané zóny 

Zhromaždenie námorných síl prebehlo v tichosti. Rusi akoby využili veľké cvičenie v Bielorusku na odlákanie pozornosti. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo včerajších hodinách protestovalo proti uzavretiu námornej dopravy. V nadväznosti označilo cvičenie s ostrými nábojmi pri ukrajinskom pobreží za bezprecedentné, keďže plavba v Čiernom a Azovskom mori je prakticky nemožná. Zakázané zóny pre lodnú a leteckú dopravu platia od 13. do 19. februára. "Rusko už niekoľko mesiacov dozadu vyhlásilo uzavretie niektorých zón v Čiernom mori.  Ide tak proti filozofii morského práva a tieto obmedzenia používa na zastrašenie a obmedzenie iných čiernomorských národov," vyjadril sa Foggo. 

NATO sa obáva o bezpečnosť Európy 

NATO už niekoľko týždňov sleduje presun ruských plavidiel, pričom pozdĺž európskeho pobrežia ich pozorujú britské a francúzske lode. Šéf NATO Jens Stoltenberg po štvrtkovom stretnutí s britským premiérom Borisom Johnsonom vyhlásil varovanie: "Z hľadiska európskej bezpečnosti je to veľmi kritická situácia. Ruské sily sa neustále navyšujú. Každým dňom sme čoraz bližšie k otvorenému konfliktu." 

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Po tom, ako Rusi začali hromadiť svoju námornú silu v Čiernom mori, odpovedali členské krajiny NATO Nemecko a Španielsko prípravami na vyslanie bojových lietadiel do Rumunska a Bulharska. "V reakcii na kroky Ruska sme zvýšili prieskumné lety na východnom území Severoatlantickej aliancie," vyjadril sa jeden z predstaviteľov NATO. Územie v oblasti Čierneho mora spôsobuje NATO čoraz viac vrások. Dôvodom je zabratie územia Krymu v roku 2014. Vďaka tomuto manévru dosiahla ruská námorná flotila absolútnu kontrolu nad prístavom Sevastopol a umožnila tu Moskve zriadiť systém protivzdušnej obrany S-400. 

Rusko začalo ďalšie cvičenia v Čiernom mori, pripravuje sa na obranu Krymu (Zdroj: profimedia.sk)

Rumunsko to vidí už dávno 

Rumunsko začalo biť na poplach už od roku 2014. Minulo vyše 10 miliárd amerických dolárov (8,8 miliardy eur) na nákup amerických stíhačiek F-16 a pokročilých raketových systémov na ničenie lodí pre ochranu svojich pobrežných vôd. Rumunský veľvyslanec v USA Andrei Muraru pred mesiacom vyhlásil, že "od chvíle, ako Rusi obsadili Krym, bolo zrejmé, že ako forma odstrašenia môže fungovať len trvalá prítomnosť vojenských systémov v Čiernom mori".

Nové nasadenia ruského námorníctva sú pozoruhodné svojím obrovským rozsahom. Okrem šiestich obojživelných lodí Severnej a Baltskej flotily so sídlom v Arktíde, zahŕňajú čiernomorské cvičenia krížnik Moskva, vybavený protivzdušnými raketami a systémami protivzdušnej obrany s raketami dlhého doletu. Ruské krížniky a ich podporné lode budú môcť využívať sýrsky prístav Tartus na zásobovanie vďaka dohode s vládou Bašára Asada, ktorá Rusku umožnila rozšírenie a modernizáciu prístavu.

Viac o téme: RuskoUSANATOUkrajinaČierne moreStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu