Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Rusko je pripravené na inváziu! V pohraničí s Ukrajinou zhromažďuje zásoby krvi

Rusko presunulo do Bieloruska prvú techniku na spoločné vojenské cvičenie Zobraziť galériu (4)
Rusko presunulo do Bieloruska prvú techniku na spoločné vojenské cvičenie (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

KYJEV - Z pohraničia Ukrajiny prenikli ďalšie znepokojivé informácie. K hraniciam na ruskej strane sa údajne presúvajú veľké zásoby krvi. Pokiaľ by sa tieto tvrdenia potvrdili, v regióne by sa už s určitosťou rozpútal vojnový konflikt. Je však možné, že Moskva len stupňuje napätie?

Správy o tom, že Rusko preváža zásoby krvi do blízkosti hraníc s Ukrajinou, môžu znamenať ďalšiu fázu prípravy na otvorený konflikt. Ako píše news.com.au, obavy Západu a NATO z invázie Ruska na Ukrajinu sa do istej miery zvýšili. 

Jasný náznak? 

Napätie medzi oboma krajinami sa stupňuje už mesiac, pričom Rusko pri svojich hraniciach hromadí okrem vojakov aj ťažkú bojovú techniku. Navyše sa objavili nové informácie, ktoré stavajú Rusko do pozície, že je plne pripravené na ozbrojený konflikt. Koncom minulého týždňa o tom informovala agentúra Reuters. Odvolávala sa na vyjadrenia troch amerických predstaviteľov o tom, že zásoby krvi mali byť určené na ošetrovanie budúcich zranených. Podľa nich tým Rusko naznačilo, že je pripravené na boj so svojimi 100-tisíc vojakmi v pohraničí. 

Ruské mierové jednotky prichádzajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Spomína to aj CNN, ktoré sa odvoláva na vyjadrenia dvoch nemenovaných vysokých predstaviteľov americkej obrany: "Zásoby krvi sú súčasťou plánu Ruska, ktoré sa pripravuje na inváziu." Ukrajinská vláda sa snaží za každú cenu ochrániť svoju ekonomiku. Námestníčka tamojšieho ministerstva obrany Hana Maliarová na Facebooku napísala: "Takéto správy sú súčasťou psychologickej vojny. Ich účelom je len šíriť v našej spoločnosti paniku a strach."

Ťažká situácia pre Ukrajinu

Biely dom sa vyjadril, že "protichodné kroky Ukrajiny sa môžu považovať za potenciálne nebezpečné. Vyplýva z nich, že národ nie je na vojnu vôbec pripravený a prezident Zelenskyj sa nachádza vo veľmi ťažkej situácii. Zároveň si však uvedomuje závažnosť celej situácie, a preto žiada finančnú podporu a dodávky zbraní zo zahraničia". Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová povedala, že Bidenova administratíva bola o vojnovom konflikte na Ukrajine presvedčená najmä po slovách amerického generála Marka Milleyho, ktorý vyhlásil: "Kroky Ruska na Ukrajine sú najzávažnejšie od konca studenej vojny". 

Rusko je pripravené na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Vayar Military Agency)

Americký senátor Bob Menendez, ktorý v hornej komore predsedá Výboru pre zahraničné vzťahy, navrhol zaviesť nejaké formy trestov za akcie, ktoré už Rusko na Ukrajine podniklo. V hre je aj kybernetický útok. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová sa pridala na stranu tých, ktorí varovali pred otvoreným konfliktom. "Robíme všetko, čo je v našich silách. Rusi možno plánujú inváziu, no všetko sa v tejto chvíli pokúšame riešiť diplomatickou cestou," dodala. 

Viac o téme: Konflikt RuskoUkrajinaZásoby krvi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu