Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS prenikol aj do poslednej časti sveta! Odolávala dva roky, zavliekli ho tam misionári

Súostrovie Kiribati Zobraziť galériu (2)
Súostrovie Kiribati (Zdroj: SITA/AP/Richard Vogel)

WELLINGTON - Keď sa koronavírus začal šíriť po celom svete, odľahlé tichomorské súostrovie Kiribati uzavrelo svoje hranice, čím si zabezpečilo izoláciu od okolitého sveta. Ochorenie COVID-19 sa k jeho brehom nedostalo takmer dva roky. Súčasná situácia je už ale iná.

Kiribati je posledná časť pevniny, ktorú koronavírus nainfikoval. Súostrovie pri Novom Zélande odolávalo pandémii takmer dva roky. Opatrenia sa teda nevyhli ani tomuto regiónu. Od januára ale Kiribati začalo otvárať hranice pre ľudí "zvonka", čo umožnilo misionárom Cirkvi Ježiša Krista Svätých vrátiť sa domov. Ešte pred uzavretím hraníc cestovali po svete a šírili mormónsku cirkev. 

Experti radia: Pred cestou do zahraničia si v čase OMIKRONU určite kúpte toto!

Zdravotníci testovali každého z 54 misionárov aj celú posádku lietadla na neďalekom Fidži. Okrem toho vyžadovali, aby boli všetci zaočkovaní a po príchode museli absolvovať povinnú karanténu. Ako sa však neskôr ukázalo, nestačilo to. Viac ako polovica pasažierov mala pozitívny test na koronavírus, informovala agentúra AP. Vláda bola nútená prijať tvrdé opatrenia pre celú oblasť, i tak sa ale stihol koronavírus rozšíriť medzi ľuďmi. Do piatka už Kiribati evidovalo 181 infikovaných. 

Kiribati a niekoľko ďalších malých tichomorských národov patrilo medzi posledné miesta na planéte, ktoré sa vďaka svojej vzdialenej polohe a prísnym hraničným kontrolám úspešne vyhýbali prepuknutiu pandémie. Tieto prekážky sa ale vysoko nákazlivému omikronu podarilo prekonať. 

Helen Petousis-Harrisová, odborníčka na vakcíny z University of Auckland na Novom Zélande sa vyjadrila, že bolo len otázkou času, kedy koronavírus prenikne do každého kúta sveta. "Na Kiribati sa musí teraz zaočkovať čo najviac ľudí, aby sa tu vytvorila silná spoločenská imunita". Zo 113 000 obyvateľov je tam plne zaočkovaných len 33 percent a 59 percent dostalo aspoň jednu dávku, uvádza Our World in Data. Ako mnoho iných štátov v tichomorí, aj Kiribati poskytuje svojim občanom len základnú zdravotnú starostlivosť. 

KORONAVÍRUS prenikol aj do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Mark Baker)

Doktor Api Talemaitoga, ktorý predsedá sieti lekárov z domorodých tichomorských ostrovov na Novom Zélande, uviedol, že v Kiribati bolo k dispozícii len niekoľko lôžok intenzívnej starostlivosti. V minulosti sa spoliehalo na to, že vážne prípady prevezme Fidži alebo Nový Zéland. Vzhľadom na nedostatočnú úroveň zdravotného systému zostal v nemom úžase, keď sa dozvedel o prvých prípadoch koronavírusu v oblasti. Kiribati už ale medzičasom stihlo otvoriť viacero karanténnych miest a vyhlásilo zákaz vychádzania. Prezident Taneti Maamau na sociálnych sieťach informoval, že vláda využíva všetky svoje zdroje na zvládnutie situácie a vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať.

Prvé dva prípady už v decembri 

Koncom minulého roka hlásilo Kiribati iba dva prípady koronavírusu. Boli nimi členovia posádky nákladnej lode, ktorá nakoniec nedostala povolenie zakotviť. Invázia vírusu SARS-CoV-2 do Pacifiku podnietila uzatvorenie hraníc a zavedenie mnohých opatrení. Nie všetky tradičné aspekty života na ostrove ale budú obmedzené. Vláda sa napríklad rozhodla povoliť rybolov. 

Viac o téme: KiribatiKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu