Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tínedžer (19) sa nabúral do áut Tesla v 13 štátoch: Bolo to takto ľahké, dokázal ich riadiť na diaľku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pc.zoznam.sk)

DINKELSBÜHL - Automatizácia je pri súčasnom technologickom pokroku čoraz viac nevyhnutnejšia. Viete si ale predstaviť život v dobe, kedy sa takmer vo všetkom budeme musieť spoľahnúť na roboty? Spoločnosť Tesla sa v tomto segmente výroby priam vyžíva, no spolu s tým prichádzajú aj problémy.

Nemecký hacker s príznačným menom David Colombo (19) prišiel na spôsob, ako prevziať kontrolu nad dvadsiatimi vozidlami značky Tesla v trinástich krajinách sveta. Problémom bol softvér, ktorý sa IT špecialistovi podarilo bez problémov obísť, píše The New York Post. David zdieľal svoj počin na Twitteri, kde, paradoxne, Teslu obhajoval. Podľa neho totiž môžu za chybu a preniknutie k ovládaniu vozidiel ich majitelia a nie firma známeho miliardára Elona Muska.

Elon Musk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong, File)

Tínedžer dokázal cez chybu v softvéri ovládať dvere a okná, naštartovať motor, zapnúť rádio či dokonca ovládať zapnutie a vypnutie svetiel. Okrem toho uviedol, že bol schopný používať kamery vo vnútri auta, sledovať vodiča za volantom a deaktivovať všetky bezpečnostné systémy. "Som v kontakte s oddelením Tesla Product Security Team, ako aj s treťou stranou, aby mohli kontaktovať vlastníkov chybných vozidiel. Problémom je softvér, ktorý ukladá informácie vlastníka vozidla. Bez nich sa nedostane k niektorým ovládacím prvkom," uviedol David.

Problémy aj v iných softvéroch 

Tyler Corsair sa pod Colombov príspevok na Twitteri vyjadril, že "vlastníci poškodených vozidiel využili Teslamate, ktorý nefungoval. Preto mohli mať prístup k diaľkovému ovládaniu auta aj iní ľudia." Corsair zverejnil niekoľko aktualizácií od podobných softvérových spoločností tretích strán s tým, že videli, ako sa účty Tesla odpojili od služby, a to všetko kvôli infiltrácii hackera do systémov. Patria sem TezLab, TeslaFi, TeslaTip a keemut. 

Tesla Model S -
Zobraziť galériu (3)

"Pokiaľ by moje vyhlásenia pre zainteresované strany nepredstavovali žiadne riziko, bezpečnostný tím Tesly by tento problém pravdepodobne neskúmal. Navyše, tretia strana už pracuje na odstránení problému so softvérom," reagoval David Colombo na názory, že to nie je až taká dráma, pretože softvér je chybný len u niektorých vozidiel. 

Viac o téme: HackerTesla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu