Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

COVID na Slovensku: Mimoriadna situácia trvá už viac ako 650 dní! Možno vykonať preventívne opatrenia

Eduard Heger a Igor Matovič
Eduard Heger a Igor Matovič (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 trvá na Slovensku od marca 2020 nepretržite už viac ako 650 dní. Vyplýva to z vládneho uznesenia. Počas mimoriadnej situácie možno okrem iného uskutočniť evakuáciu, zabezpečiť núdzové ubytovanie či zásobovanie.

"Dokopy sme v roku 2021 boli 171 dní v núdzovom stave, čo predstavuje takmer pol roka. Mimoriadna situácia, vyhlásená ešte v marci 2020, ukončená nebola a trvá naďalej, teda do konca roka 2021 celých 649 dní," podotkol Matej Škultéty z advokátskej kancelárie Ružička and Partners. Podmienky vyhlásenia mimoriadnej situácie upravuje zákon o civilnej ochrane obyvateľstva.

VIDEO Ďalší COVID rok je za nami: Ako na horskej dráhe! Začalo sa očkovanie, zažili sme lockdowny i koaličnú krízu

Ďalší COVID rok je za nami: Ako na horskej dráhe! Začalo sa očkovanie, zažili sme lockdowny i koaličnú krízu (Zdroj: Topky/Maarty, AMaj)

Počas mimoriadnej situácie možno vykonávať konkrétne opatrenia

Počas mimoriadnej situácie možno vykonávať konkrétne prevenčné opatrenia na záchranu života, zdravia alebo majetku. Príkladom je evakuácia územia, vykonávanie časovo obmedzenej práce, poskytovanie priestorov a prostriedkov na núdzové ubytovanie osobám postihnutým mimoriadnou udalosťou. Tiež osobám, ktoré vykonávajú záchranné práce.

"V prípade nerešpektovania povinností a obmedzení vyplývajúcich zo zákona o civilnej ochrane obyvateľstva dochádza k spáchaniu priestupku na úseku civilnej ochrany, za ktorý počas mimoriadnej situácie a núdzového stavu môže byť uložená peňažná sankcia, až do 1659 eur a v blokovom konaní do 1000 eur," priblížil advokát Ádám Sípos.

Viac o téme: Mimoriadna situáciaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu