Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf poľskej vládnucej strany vyhlásil, že Nemecko chce zmeniť EÚ na štvrtú ríšu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Šéf poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski v piatok vyhlásil, že Nemecko sa snaží zmeniť Európsku úniu na spolkovú "nemeckú štvrtú ríšu". Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Kaczynski to vyhlásil v rozhovore pre poľský krajne pravicový denník Gazeta Polska Codziennie (GPC), pričom dodal, že niektoré krajiny "nie sú nadšené z vyhliadky na vybudovanie nemeckej štvrtej ríše na základe EÚ". "Ak by sme my Poliaci súhlasili s týmto druhom modernej podriadenosti, boli by sme degradovaní rôznymi spôsobmi," povedal podľa AFP Kaczynski, ktorý je zároveň poľským vicepremiérom. Dodal, že Súdny dvor Európskej únie (CJEU) je používaný ako "nástroj" pre federalistické idey.

Varšava obviňuje Brusel 

Poľsko je zapojené do zdĺhavého sporu s EÚ najmä v súvislosti so svojimi reformami súdnictva, ktoré PiS presadzuje od roku 2015. Európska únia v najnovšom zvrate udalostí tento týždeň uviedla, že proti Poľsku spúšťa právne kroky za ignorovanie práva EÚ a podkopávanie nezávislosti súdnictva. Varšava naopak obviňuje Brusel z "byrokratického centralizmu".

Podpora súčasnej nemeckej vlády pre federalizmus EÚ je utopická a nebezpečná 

Počas nedávnej návštevy nového nemeckého kancelára Olafa Scholza v Poľsku tamojší premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že podpora súčasnej nemeckej vlády pre federalizmus EÚ je "utopická, a preto nebezpečná" záležitosť, píše AFP.

Viac o téme: ZmenaNemeckoPoľskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu