Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Steinmeier je o krok bližšie k znovuzvoleniu: Podporili ho aj Zelení

Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier
Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, File)

BERLÍN - Nemecká strana Zelených sa vyslovila v utorok za znovuzvolenie súčasného spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v nadchádzajúcich februárových voľbách. Informovala o tom agentúra AP s tým, že Steinmeier s najväčšou uspeje a bude zvolený na druhé funkčné obdobie.

Zelení vyjadrili podporu Steinmeierovi ako posledná strana vládnej koalície spolkového kancelára Olafa Scholza. Steinmeier je rovnako ako Scholz členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Prezidenta v Nemecku volí osobitný orgán, Spolkové zhromaždenie, ktoré je zložené z poslancov dolnej komory parlamentu (Bundestagu) a zástupcov 16 spolkových krajín Nemecka. Očakáva sa, že Scholzova vládna koalícia bude mať v Spolkovom zhromaždení, ktoré zasadne 13. februára, väčšinu hlasov, približuje AP.

V minulosti pôsobil na poste ministra zahraničných vecí

Steinmeier avizoval, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie už vlani v máji, teda ešte pred septembrovými parlamentnými voľbami, ktoré vyhrala SPD. Súčasný spolkový prezident v minulosti pôsobil vo vláde bývalej kancelárky Angely Merkelovej na poste ministra zahraničných vecí. Ešte predtým pracoval ako štátny tajomník úradu spolkového kancelára, keď tento post zastával Gerhard Schröder. Niektorí predstavitelia opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) vyzvali svoju stranu, aby na post prezidenta nominovala ženu, všíma si AP. Nemecko zatiaľ ženu v prezidentskej funkcii nemalo.

Viac o téme: PodporaPrezidentZnovuzvolenieNemeckoZeleníFrank Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu