Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

To, čo sa deje v Južnej Afrike s OMIKRONOM, prekvapilo aj vedcov: Vysvetlenie profesorky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GAUTENG - V Južnej Afrike, epicentre vzniku variantu omikron, sa počet nových prípadov už zrejme dostáva k svojmu vrcholu. Znamená to, že nové prípady sa síce objavia, no už v menšom počte. Svedčí o tom pokles infekcií za posledné štyri dni.

V porovnaní s variantom delta je počet nových prípadov omikronu v Južnej Afrike veľmi nízky, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Provincia Guateng v Južnej Afrike zaznamenala od polovice novembra raketový nárast nových prípadov, no potom sa infekčnosť spomaľovala. 

To, čo sa deje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesorka Christina Pagelová z University College v Londýne, ktorá sleduje vývoj situácie v Južnej Afrike od prepuknutia choroby, uviedla, že od polovice novembra pribúda v krajine každým dňom o 25 percent viac nových prípadov. Ako však pokračovala, "za posledné štyri dni tento trend šírenia vírusu klesol." Omikron tak mohol za mesiac v Južnej Afrike takpovediac vyhorieť, čo by mohlo naznačovať. 

KORONAVÍRUS Opatrenia sprísňuje aj Británia: Práca z domu a povinné nosenie rúšok

Analýza z Južnej Afriky ukazuje, že omikron spôsobuje podstatne menej ťažkých priebehov nákazy než delta. Problémom ale je, že aj keď je priebeh covidu slabší, pokiaľ sa infekcia rozšíri, zvýši sa aj počet hospitalizácií. 

Menší nárast počtu nových prípadov však môže byť spôsobený aj tým, že v Guatengu sa zvýšilo testovanie obyvateľstva. Z pôvodných 89-tisíc testov za deň v novembri sa číslo zvýšilo na viac ako 160-tisíc v prvý decembrový týždeň. Pozitivita sa zvýšila zo 16,3 na 35 percent, ale to sa dalo aj očakávať. Údaje o pozitivite však nie sú k dispozícii za dni, kedy počet prípadov výrazne narástol. Nie je teda úplne vylúčené, že sa koronavírus nezačne opäť šíriť exponenciálnou rýchlosťou. Pagelová navyše poznamenala, že omikron je nebezpečnejší v tom, ako rýchlo sa šíri. Oproti delte, ktorej infekčnosť sa zdvojnásobuje každých sedem dní, sa omikron zdvojnásobí každé dve. 

To, čo sa deje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Delta bola agresívnejšia 

WHO prehlásilo, že omikron spôsobuje menej závažnejšie ochorenia, a teda aj menší počet hospitalizácii, ako jeho predchodca delta. Zástupca WHO pre Afriku Dr Thierno Balde sa vyjadril, že "za posledný týždeň sme svedkami veľkého nárastu nových prípadov, takmer o 250%. Za posledných 24 hodín je to nárast o 12%." Predseda Tedros Ghebreyesus vyzval všetky krajiny sveta, aby posilnili svoj dohľad nad šírením omikronu, ako aj jeho vývoj z hľadiska infekcie u pozitívnych pacientov. V Gautengu sa po najnovšej druhej vlne nákazy nachádzalo na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) 139 pacientov s covidom. Toto číslo predstavovalo 8% všetkých infikovaných pacientov, ktorí boli prijatí na liečbu. Pre porovnanie, dva týždne po štarte Delty bolo v tejto oblasti na (JIS) hospitalizovaných 393 pacientov, teda 24%.

Viac o téme: AnalýzaŠírenieChristinaWHOJužná AfrikaOmikronPagel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu