Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výsledky novej štúdie: Druhá dávka je proti omikronu neúčinná! Kľúčová je jedna vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V prípade variantu omikron je preočkovanie kľúčové pre väčšiu ochranu pred rozvojom príznakov ochorenia covid-19. Ukazuje to analýza britského úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UK HSA), na ktorú upozornila v piatok stanica BBC.

Pokles účinnosti vykazujú prípravky od firiem Pfizer a AstraZeneca, ktoré patria k najpoužívanejším v Británii. Úrad ale varuje, že ide len o predbežné závery. UK HSA sa vo svojej analýze zameriava na niekoľko stoviek prípadov nákazy variantom omikron a na niekoľko tisíc prípadov nákazy variantom delta.

Výsledky novej štúdie: Druhá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

Štúdia poukazuje na významný pokles účinnosti vakcíny od spoločnosti Pfizer pri variante omikron v porovnaní s variantom delta. V prípade vakcíny od firmy AstraZeneca BBC označuje pokles účinnosti za „dramatický“. U ďalších dvoch vakcín od firiem Johnson & Johnson a Moderna nemá úrad dostatok údajov.

Výsledky novej štúdie: Druhá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Tretia dávka je kľúčová

"Predbežné dáta ukazujú, že účinnosť proti novému variantu (omikron) výrazne rastie krátko po preočkovaní, a ochrana proti ochoreniu s príznakmi dosahuje 70 až 75 percent," uviedla správa. Ochrana proti závažnému priebehu ochorenia covid-19 potom bude zrejme ešte vyššia, dodal úrad. 

Výsledky novej štúdie: Druhá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

"Vzhľadom na predbežný charakter zistení sú ale všetky odhady veľmi neisté a môžu sa zmeniť," varuje správa. Posilňujúcu dávku v Británii dostalo vyše 22 miliónov ľudí, čo je zhruba polovica zo 46 miliónov ľudí, ktorí majú ukončené očkovanie. Zaočkovanosť proti covidu-19 v Británii dosahuje 70 percent.

Britské úrady v piatok uviedli, že odhalili za predchádzajúci deň ďalších vyše 400 nových prípadov nákazy variantom omikron a celkový počet nakazených týmto variantom tak prekročil v krajine 1200 ľudí. Podľa odhadov UK HSA bude nový variant v najbližších týždňoch predstavovať až polovicu denných prírastkov. V piatok úrady ohlásili 58.000 nových prípadov nákazy, čo bolo najvyššie číslo od začiatku januára.

Viac o téme: účinnosťOčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Tretia dávkaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu