Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lodi neschopnej plavby so 400 migrantmi pomáhajú dostať sa do prístavu

Lodi neschopnej plavby so 400 migrantmi pomáhajú dostať sa do prístavu
Lodi neschopnej plavby so 400 migrantmi pomáhajú dostať sa do prístavu (Zdroj: SITA/Hellenic Coast Guard via AP)

ATÉNY - Príslušníci gréckej pobrežnej stráže sa snažia dostať do prístavu malú nákladnú loď s približne 400 migrantmi na palube, ktorej zlyhal motor vo východnej časti Stredozemného mora pri ostrove Kréta. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Nákladnú loď plávajúcu pod tureckou vlajkou lokalizovalo grécke pátracie a záchranné plavidlo východne od Kréty. Tamojšie úrady predtým informovali, že loď je vážne poškodená a potrebuje pomoc. Bezprostredne nič nenasvedčovalo tomu, že by bol niekto na palube v zlom zdravotnom stave. Štátna príslušnosť cestujúcich ani posádky nebola známa. "Teraz je dôležité dostať loď do bezpečného prístavu," uviedol nemenovaný predstaviteľ oboznámený s operáciou.

Jedna z najväčších pátracích a záchranných operácií vo východnom Stredomorí

Podľa pobrežnej stráže sa plavidlo vydalo na more z Turecka a pravdepodobne malo v úmysle dostať sa do Talianska, kde sa migrantov často snažia prepraviť pašerácke gangy. Pobrežná stráž uviedla, že vzhľadom na počet ľudí na lodi ide "o jednu z najväčších pátracích a záchranných operácií vykonaných vo východnom Stredomorí". Grécko za posledných 18 mesiacov posilnilo kontrolu námorných hraníc, čo viedlo k tomu, že tam z Turecka prichádza značne menej migrantov, ktorí smerujú priamo do Talianska.

Viac o téme: PomocLoďPrístavMigrantiGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu