Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Druhý volebný deň v Česku: Polícia prešetruje korupciu, podozrivý Róm predával hlasy za 40 eur

Voľby v Česku Zobraziť galériu (3)
Voľby v Česku (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

PRAHA - V Českej republike pokračujú v sobotu voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h, zatvoria ich o 14.00 h. Voľby sa začali v piatok o 14.00 h a volebné miestnosti sa v ten deň zatvorili s úderom 22.00 h.

Aktualizované 14:00 - V Česku sa v sobotu popoludní o 14.00 h. skončili voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Zatiaľ sa zdá, že záujem o voľby bude vyšší ako v minulých rokoch. Už v piatok totiž odvolilo na niektorých miestach 50 percent oprávnených voličov, píše spravodajský server Seznam Zprávy.

Napríklad v Brne odvolilo v sobotu pred poludním 55 percent ľudí. V južných Čechách sa volebná účasť pohybuje na úrovni 40 až 70 percent. Podľa portálu Novinky.cz krátko pred uzatvorením volebných miestností atakovala volebná účasť v meste Hradec Králové úroveň 66 percent. Polícia sa tiež v sobotu zaoberala mimoriadnymi udalosťami súvisiacimi s voľbami, ktorých ale bolo minimum. V Brne policajti dostali anonymné hlásenie o nastraženej bombe. Vo volebnej miestnosti ale nič nenašli. Okrem toho polícia zaznamenala prípady nedodržiavania protipandemických opatrení vo volebných miestnostiach. Bolo ich však menej ako v piatok.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic/Petr David Josek)

Z predsedov strán odvolil ako jeden z posledných v sobotu ráno predseda hnutia Prísaha Robert Šlachta. Uviedol, že verí, že jeho hnutie prekoná päťpercentnú hranicu nevyhnutnú na vstup do Snemovne, českého parlamentu. Väčšina ostatných lídrov odvolila už v piatok.

Tento rok sa hlasy budú po prvý raz prepočítavať na mandáty podľa nových pravidiel. Namiesto d'Hondtovej metódy sa použije Imperialiho kvóta. Každá strana dostane v danom kraji toľko mandátov, koľkokrát sa kvóta vojde do počtu platných hlasov pre túto stranu. Zmierni sa tým výhoda pre víťaza volieb, vysvetľujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo. Priebežné výsledky bude zverejňovať Český štatistický úrad (ČSÚ) podľa toho, ako ich budú doručovať jednotlivé volebné komisie. Relevantné výsledky budú známe až v sobotu neskoro popoludní alebo večer.

Aktualizované 13:45 Predseda miestnej organizácie ÁNO v Slanom Radek Vondráček vylúčil, že by prípadné obchodovanie s hlasmi organizovalo jeho hnutie.

Aktualizované 13:25 Polícia v Prahe preverovala petičné stánky zoskúpenia Praha sebe pred volebnými miestnosťami, dostala kvôli tomu niekoľko oznámení. Volebný zákon zberom podpisov neporušilo, povedala dnes ČTK hovorkyňa pražskej polície Violeta Siřišťová.

Polícia podľa nej u volieb v Prahe zatiaľ nezaznamenala ani žiadne iné ťažkosti. Líder Prahy sebe Jan Čižinská na facebooku napísal, že išlo o zber podpisov pred komunálnymi voľbami. Aby mohlo jedno zo združenia, ktoré je súčasťou pražskej koalície, znovu kandidovať, nazbierať musí 100.000 podpisov.

Aktualizované 13:15 Až z Kanady prišla do Českej republiky k voľbám Žaneta z okresu Praha-východ. Za morom pôsobí dva a pol roka, v zahraničnej firme má na starosti projekty. Povedala, že možnosť voliť považuje za dôležitú a osud krajiny jej nie je ľahostajný.

Aktualizované 11:55  Policajti vyšetrujú oznámenie o údajnom obchodovaní s hlasmi v jednej z ubytovní v Slanom na Kladensku. Vec je zatiaľ na začiatku a je vedená proti neznámemu páchateľovi, povedala dnes hovorkyňa stredočeskej polície Vlasta Suchánková.

"Prijali sme oznámenie, ktoré sa týkalo možného podozrenia s obchodovaním s volebnými hlasmi na jednej z ubytovní v Slanom. V danom prípade sme zahájili štandardné vyšetrovanie podľa paragrafu 158 pre podozrenie z marenia priebehu volieb. Vec je zatial na začiatku a je to vedené proti neznámemu páchateľovi," uviedla hovorkyňa.

Aktualizované 11:40 Mnohé obvody hlásia veľkú volebnú účasť, v piatok večer niekde presahovala až 50 percent, všíma si spravodajský server Novinky.cz. Pred štyrmi rokmi bola podľa tohto zdroja účasť za obidva dni 60,84 percenta oprávnených voličov – v sobotu však býva záujem nižší. Veľký záujem je o tieto voľby aj v zahraničí, poznamenávajú Novinky.cz.

Tento rok sa hlasy budú po prvý raz prepočítavať na mandáty podľa nových pravidiel. Namiesto d'Hondtovej metódy sa použije Imperialiho kvóta. Každá strana dostane v danom kraji toľko mandátov, koľkokrát sa kvóta vojde do počtu platných hlasov pre túto stranu. Zmierni sa tým výhoda pre víťaza volieb, vysvetľujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Aktualizované 11:30 Zamestnanec radnice v mestskej časti Brno-Žabovřesky omylom v piatok večer zakódoval objekt aj s volebnou komisiou. Na mieste zasahovali strážnici mestskej polície. 

Výstraha z alarmu Žabovřesky radnice sa aktivovala po pol desiatej večer. "K úradu hneď vyšli dve hliadky a spojili sa s osobami vnútri a strážnici z operačného strediska súbežne zavolali kontaktnej osobe," povedal Ghanem.

Podľa neho sa nakoniec ukázalo, že sa do objektu nikto nepokúšal neoprávnene vniknúť. "Jeden zo zamestnancov radnice si len pri odchode z práce neuvedomil, že ešte stále prebiehajú voľby, a komisiu zakódoval v budove," dodal Ghanem. Doplnil, že alarm sa čoskoro podarilo deaktivovať

Aktualizované 11:10 Portál Romea.cz informuje o možnom podozrení z volebnej korupcie - konkrétne v Slanom. "Minulý týždeň v piatok prišli na ubytovňu dvaja ľudia, Róm a muž z majority. Ponúkali za každý hlas tisíc korun (asi 40 eur) a správcovi ubytovne 50-tisíc (asi dvetisíc eur) za to, že dohodne s obyvateľmi ubytovne hlasy pre hnutie ANO,“ uviedol pre portál Nikola Taragoš, riaditeľ organizácie Romodrom, ktorá ubytovňu spravuje. "Nahlásili sme to na polícii," povedal Taragoš. 

Aktualizované 9:45 Predseda Prísahy Róbert Šlachta verí, že jeho hnutie prekoná vo voľbách päťpercentnú hranicu pre vstup do Snemovne. Povedal to dnes novinárom v Pohořeliciach na Brnensku, kde bol voliť. Podľa Šlachty je pre Prísahu úspech už len to, že od januárového založenia sa dostala "z ulice" do debát medzi najväčšie politické strany. 

Aktualizované 8:30 Vo Fakultnej nemocnici Brno odovzdalo za prvý volebný deň hlas 112 pacientov. Povedala to hovorkyňa nemocnice Veronika Plachá. Ďalší budú voliť dnes. Desiatky pacientov volili aj vo Fakultnej nemocnici u svätej Anny v Brne, zhruba dvadsiatka odovzdala hlas v Nemocnici Znojmo.

Prezident Zeman odvolil už v piatok 

Už v piatok odvolili všetci šéfovia parlamentných strán i prezident republiky Miloš Zeman. Ten pre svoj zdravotný stav hlasoval na zámku v Lánoch z invalidného vozíka. Ministerský predseda Andrej Babiš zopakoval, že kandiduje naposledy, a zdôraznil, že tohtoročné voľby považuje za najdôležitejšie v dejinách Českej republiky.

Český premiér a líder
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Rekordný záujem o hlasovanie zo zahraničia

Volebná účasť dosiahla podľa odhadov do piatkových skorých večerných hodín zhruba 20 percent, čo je podobná úroveň, aká bola pred štyrmi rokmi. České ministerstvo zahraničných vecí zaregistrovalo v piatok rekordný záujem o hlasovanie v zahraničí. O voličské preukazy na zastupiteľských úradoch požiadalo vyše 2400 ľudí, čo je o polovicu viac než pri prezidentských voľbách v januári 2018.

V českých parlamentných voľbách môže hlasovať viac než osem miliónov oprávnených voličov. O 200 poslaneckých mandátov sa aktuálne uchádza 22 subjektov – 20 politických strán a dve volebné koalície.

Výsledky budú známe v sobotu večer 

Po uzavretí volebných miestností v sobotu popoludní sa začne sčítavanie hlasov. Priebežné výsledky bude zverejňovať Český štatistický úrad (ČSÚ) podľa toho, ako ich budú doručovať jednotlivé volebné komisie. Relevantné výsledky budú známe až v sobotu neskoro popoludní alebo večer.

Viac o téme: VoľbyČeskoAndrej BabišANOPirátiIvan BartošParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu