Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE z Chorvátska: Tajomná žena so stratou pamäte je Slovenka Daniela z Trenčína!

Ženou z Chorvátska je Slovenka. Zobraziť galériu (6)
Ženou z Chorvátska je Slovenka. (Zdroj: Instagram/Nina Smidt, primorsko-goranska-policija.gov.hr, Reddit)

KRK - Identita ženy nájdenej pred deviatimi dňami na ostrove Krk bola dlho záhadou, no polícia aj verejnosť už majú v prípade jasno. Žena si nepamätala, kto je, odkiaľ pochádza a ako sa ocitla v Chorvátsku. Komunikovala po anglicky, ale nakoniec sa ukázalo, že ide o 57-ročnú Slovenku.

Šokujúci zvrat z Chorvátska: Tajomná žena so stratou pamäte má byť Slovenka!

Polícia podľa portálu jutarnji.hr predtým informovala, že jej odtlačky nie sú v chorvátskej databáze a v peňaženke v batohu ležiacom neďaleko miesta, kde bola nájdená, neboli žiadne dokumenty. O pomoc s identifikáciou ženy preto požiadala aj Interpol a všetky členské štáty Európskej únie. Náčelník policajnej stanice na ostrove Krk Dejan Hriljac uviedol, že im volal veľký počet občanov z celého sveta a získali rôzne fotografie. Práve snímky nakoniec dopomohli k rozlúšteniu záhady.

MIMORIADNE z Chorvátska: Tajomná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: primorsko-goranska-policija.gov.hr)

"Vďaka dobrej spolupráci a pochopeniu, že išlo o naliehavú záležitosť, bola slovenskou políciou veľmi rýchlo doručená odpoveď, ktorá potvrdila, že žena z fotografie bola identifikovaná ako 57-ročná slovenská občianka," informovala chorvátska polícia dnes na svojom webe

V priebehu včerajšieho dňa niekoľko ľudí kontaktovalo trenčiansku políciu za účelom zistenia totožnosti nájdenej ženy,” potvrdila pre Topky trenčianska krajská policajná hovorkyňa Danka Adámiková. "Chorvátska polícia nás oslovila so žiadosťou o spoluprácu a cestou Národnej ústredne Interpol Bratislava sme im súčinnosť poskytli," doplnila hovorkyňa policajného prezdia Denisa Bárdyová.

"O prípade sme informovaní a sme v kontakte s príslušnými orgánmi. Veľvyslanectvo SR v Záhrebe bolo dnes ráno oficiálne informované chorvátskou stranou, že prebieha proces stotožnenia neznámej osoby na území Chorvátska v spolupráci s policajnými chorvátskymi a slovenskými orgánmi (v súčinnosti s Interpolom) ako občianky SR. Vzhľadom na ochranu osobných údajov nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie," uviedol pre Topky komunikačný odbor ministerstva zahraničia.

Slovenka má pochádzať z Trenčína

Facebookom sa už včera začala šíriť správa od Miriam Kelečićovej pôvodom zo Slovenska, ktorá zverejnila fotografiu osoby, ktorá sa nepochybne podobala na ženu nájdenú na Krku, a požiadala všetkých, aby ju kontaktovali, ak ju poznajú. Údajne malo ísť o Danielu A. z Trenčína.

MIMORIADNE z Chorvátska: Tajomná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Dovolenka v Chorvátsku)

Slovenku spoznali aj Česi

České médiá včera priniesli príbeh ženy, ktorú našli 12. septembra na ostrove Krk bez dokladov, a taktiež tvrdili, že je Slovenka. Portál tn.nova.cz uviedol, že 9. septembra, tri dni pred jej nájdením, ženu stretol český pár v Drveniku pri Makarskej.

"Povedala nám, že cestuje sama, pretože je na dôchodku a všetci jej priatelia pracujú. Bála sa, že cestou späť bude musieť stráviť 14 dní v karanténe, a tak si vypla telefón a zahodila SIM kartu," uviedla česká turistka s tým, že žena im povedala, že chce cestovať z juhu na sever a že chcela navštíviť Liku, čo je kúsok od ostrova Krk. "Bola veľmi inteligentná, povedala nám, že strávila nejaký čas v Anglicku, takže hovorí veľmi dobre anglicky," dodala Češka, ktorá informovala aj políciu.

Slovenka mala stráviť istý čas v USA

MIMORIADNE z Chorvátska: Tajomná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/Nina Smidt)

O tom, že hľadanou ženou má byť Slovenka Daniela A. hovorila aj Nina Smidtová z Los Angeles, ktorá kontaktovala chorvátsky portál Total Croatia News, zverejnila spoločné fotografie a tvrdila, že ju dobre pozná, hoci sa nevideli od roku 2015, kedy Daniela odišla do Írska. V roku 2008 portál SME zverejnil článok o Daniele A., ktorá sa narodila v Trenčíne a v USA sa presadila aj ako šperkárka. Jej výtvory majú mať v zbierke mnohé známe osobnosti. Po istom čase sa však na Slovensko vrátila.

MIMORIADNE z Chorvátska: Tajomná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/Nina Smidt)

Zvláštny prípad

Chorvátska polícia zverejnila žiadosť o pomoc pri identifikácii neznámej ženy ešte v stredu minulý týždeň s tým, že ide o 165 centimetrov vysokú šesťdesiatničku s kratšími svetlými vlasmi a modrými očami, ktorú objavili v oblasti Dobrinj v zátoke Soline medzi obcami Čižići a Klimno za veľmi zvláštnych okolností v nedeľu 12. septembra. Žena v modro-bielom pruhovanom tričku a ružovom klobúku kývala z nedostupnej časti pobrežia na rybára v lodi.

Na pomoc jej prišli horskí záchranári, ktorí pomohli vyhladovanej a dehydrovanej žene s menšími zraneniami a bola transportovaná do nemocnice. Komunikovala v angličtine, ale nedokázala povedať svoje meno, odkiaľ pochádza alebo ako sa vôbec do takého nedostupného terénu dostala. Nemala pri sebe pas, nijaké iné dokumenty ani mobilný telefón, v okolí sa nenašlo žiadne auto. Ubytovacie zariadenia tiež o nej nemali žiadne informácie.

Viac o téme: ChorvátskoŽenaPátranieNájdenáPolícia SlovenkaKrk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu