Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prípad Slovenky so stratou pamäte v Chorvátsku je stále záhada: Rozlúštiť ju pomohlo svedectvo čašníka!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Instagram/Nina Smidt, primorsko-goranska-policija.gov.hr, Reddit)

KRK - Chorvátska polícia v stredu identifikovala ženu, ktorú nedávno našli v odľahlej časti chorvátskeho ostrova Krk. Nepamätala si svoje meno a nevedela, ako sa tam dostala. Dnes je už známe, že ide o 57-ročnú Slovenku Danielu z Trenčína, no aj tak chýba ešte niekoľko dielikov do skladačky tohto záhadného prípadu. Svetlo pomohol vniesť čašník, ktorý ženu spolu s kamarátmi odviezol deň pred nájdením z Klimna do izolovaného zálivu Sulinj.

Príbeh tajomnej ženy so stratou pamäte v Chorvátsku obletel svet: Daniela v článkoch známych médií!

Chorvátska polícia zverejnila žiadosť o pomoc pri identifikácii neznámej ženy ešte v stredu minulý týždeň s tým, že ide o 165 centimetrov vysokú šesťdesiatničku s kratšími svetlými vlasmi a modrými očami, ktorú objavili v oblasti Dobrinj medzi obcami Čižići a Klimno za veľmi zvláštnych okolností v nedeľu 12. septembra. Žena v modro-bielom pruhovanom tričku a ružovom klobúku kývala z nedostupnej časti pobrežia na rybára v lodi.

Na pomoc jej prišli horskí záchranári, ktorí pomohli vyhladovanej a dehydrovanej žene s menšími zraneniami a bola transportovaná do nemocnice. Komunikovala v angličtine, ale nedokázala povedať svoje meno, odkiaľ pochádza alebo ako sa vôbec do takého nedostupného terénu dostala. Nemala pri sebe pas, nijaké iné dokumenty ani mobilný telefón, v okolí sa nenašlo žiadne auto. Ubytovacie zariadenia tiež o nej nemali žiadne informácie.

Svedectvo čašníka

Pravdepodobne poslednou osobou, ktorá sa so Slovenkou rozprávala predtým, ako stratila pamäť, bol čašník Stiv Sviličić z Klimna, ktorý svoje svedectvo poskytol pre RTL Direkt Potraga. „Tá pani prišla do mojej kaviarne a pýtala sa ma na odvoz k rybárskemu domčeku, aby nešla pešo. V ten istý deň sme s kamarátmi plánovali ísť k moru. Povedal som jej, či počká, aby som mohol dokončiť zmenu a odviezť ju. Skončil som okolo 15.00-15.30 h, vzali sme ju tam a potom sme išli svojou cestou a ona svojou,“ povedal Sviličić o udalostiach, ktoré sa odohrali v sobotu 11. septembra.

"Hovorila po anglicky, komunikovali sme v angličtine. Mala dobrú angličtinu. Nemala britský prízvuk, ale hovorila celkom dobre anglicky. Nemala peniaze, a tak som jej dal kávu," dodal s tým, že so sebou si niesla iba ruksak, mobil a plážovú tašku. Sviličićovi povedala, že ide zo susedného Čižiči a v zálive sa má stretnúť s priateľmi. Na žene si nevšimol nič zvláštne. "Pôsobila normálne, len bola trochu unavená zo slnka, pretože bolo dosť teplo, takže povedala, že by nerada išla celú cestu pešo," vysvetlil čašník s tým, že za odvoz zaplatila poslednými 100 kunami, ktoré mala pri sebe.

Prípad Slovenky so stratou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: primorsko-goranska-policija.gov.hr)

Na otázku, prečo tam išla, čašník odpovedal, že mu tvrdila, že tam má prísť aj 5-6 jej priateľov. "Neviem, veľmi sme sa nerozprávali, ona len povedala, že sa s nimi stretne, vlastne som sa príliš nepýtal, pretože mal do toho nič nebolo. Len som jej chcel urobiť láskavosť, aby nemusela chodiť príliš ďaleko." dodal.

Pátranie po identite

Po záchrannej akcii a výpovedi Sviličića s kamarátmi polícia znova prehľadala terén a pátrala po batohu a taške, ktoré mala mať žena so sebou. Ruksak našli na zle prístupnom mieste asi kilometer od bodu, kde objavili Danielu. Dúfali, že sa v ňom budú nachádza osobné veci, ktoré povedú k zisteniu totožnosti ženy, ktorá si nepamätala ani len svoje meno. Bohužiaľ z bežných turistických vecí nevedeli získať žiadnu informáciu, ktorá by im pomohla. Peňaženka bola prázdna. Až na jednu účtenku, ktorá odhalila prvé spojenie so Slovenskom.

Prípad Slovenky so stratou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: primorsko-goranska-policija.gov.hr)

Polícia navštívila ženu niekoľkokrát v nemocnici v Rijeke, ale bez úspechu. Psychiatrička Letica Crepuljová uviedla, že boli vykonané všetky diagnostické postupy na potvrdenie alebo vylúčenie akýchkoľvek organických príčin amnézie alebo neschopnosti pamätať si, vrátane traumy hlavy, poranenia mozgu, otrasu mozgu, epilepsie, cievnej mozgovej príhody alebo rozvoja demencie. Za ten čas, čo bola žena hospitalizovaná, sa na ňu nikto nepýtal.

Napokon mali úspech políciou zverejnené fotografie záhadnej ženy a prosba o pomoc. Do pátrania sa zapojil aj Forrest Rogers, americký novinár a muž, ktorý pomáhal aj FBI odhaliť útočníkov v Kongrese v januári tohto roka. Špecializuje sa na vyhľadávanie ľudí na internete, ale na zverejnenej fotografii ženy ho trápilo veľa krvi, a tak ju najprv odstránil a potom snímok vložil do programu na rozpoznávanie tvárí. Podarilo sa mu nájsť fotografiu, na ktorej bola žena na vianočnom večierku v kalifornskom Los Angeles. Spojil sa s organizáciou, ktorá ho v roku 2014 usporiadala a zamestnanci mu prezradili, že ide Danielu zo Slovenska. S touto informáciou sa obrátil na chorvátsku políciu, ktorá dostala aj viacero ďalších tipov, ktoré pomohli k odhaleniu identity.

Viac o téme: ChorvátskoSlovenkaKrkStrata pamäteDaniela A.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu