Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Putin a Si Ťin-pching sa dohodli na spoločnom boji proti hrozbám z Afganistanu

(Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa telefonicky dohodli, že ich krajiny zintenzívnia úsilie v boji proti "hrozbám" vyplývajúcich zo situácie v Afganistane, kde moc prevzalo militantné hnutie Taliban. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie Kremľa o tom informovala agentúra AFP.

Obaja lídri podľa Kremľa vyjadrili "svoju pripravenosť zintenzívniť úsilie v boji proti hrozbám terorizmu a obchodovania s drogami prichádzajúcimi z územia Afganistanu". Hovorili tiež o "dôležitosti nastolenia mieru v Afganistane a predchádzaní šíreniu nestability do susedných regiónov".

Dvojica zároveň súhlasila so zintenzívnením bilaterálnej spolupráce a tiež s čo najväčším využitím potenciálu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktorej členovia sa majú zísť na budúci mesiac na summite v Tadžikistane. Niekoľko bývalých sovietskych republík v regióne strednej Ázie, v ktorých má Moskva svoje vojenské základne, má s Afganistanom a Čínou spoločnú hranicu.

Ako pripomína AFP, hoci bola Moskva spočiatku vnímala nové vedenie v Kábule s opatrným optimizmom, Putin v utorok varoval pred afganskými militantmi prichádzajúcimi z Afganistanu do susedných krajín a vydávajúcimi sa za utečencov. Putin tiež kritizoval zapojenie vonkajších mocností do vnútorných záležitostí Afganistanu. Uviedol aj, že Moskva sa "poučila" z desaťročnej invázie Sovietskeho zväzu do tejto ázijskej krajiny a v Afganistane sa teraz vojensky angažovať nechystá.

Po tom, ako sa Taliban 15. augusta dostal k moci, Čína oznámila, že je pripravená prehĺbiť "priateľské a kooperatívne vzťahy" s Afganistanom, približuje AFP.

Viac o téme: AfganistanVladimir PutinSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu