Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vypukli ťažké boje: Taliban spustil útok na dôležitú metropolu v Afganistane

Taliban v Afganistane Zobraziť galériu (3)
Taliban v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Hamed Sarfarazi)

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban spustilo v sobotu útok na mesto Mazáre Šaríf, dôležitú metropolu severného Afganistanu, ktorú bránia vplyvní bývalí vojenskí velitelia. S odvolaním sa na miestneho predstaviteľa o tom informovala agentúra AP.

Hovorca guvernéra provincie Balch uviedol, že bojovníci Talibanu zaútočili skoro ráno na mesto z viacerých smerov, čo viedlo k ťažkým bojom. Bližšie detaily neboli bezprostredne známe. Mazáre Šaríf je najväčším mestom v severnom Afganistane a je označované aj za tradičnú protitalibanskú baštu.

Afganský prezident Ašraf Ghaní v stredu letecky cestoval do Mazáre Šarífu s cieľom zmobilizovať obranu mesta. Stretol sa tam s viacerými veliteľmi milícií, ktorí sú spojencami vlády v Kábule.

Nepokoje v Afganistane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidiqullah Khan)

Taliban v uplynulých týždňoch ovládol väčšinu severného, západného a južného Afganistanu. Západom podporovaná vláda tak okrem hlavného mesta Kábul kontroluje len niekoľko okolitých provincií v centrálnej časti a na východe krajiny, ako aj mesto Mazáre Šaríf na severe.

Rýchly postup Talibanu a ustupovanie afganských jednotiek pred ofenzívou vyvolalo necelé tri týždne pred plánovaným odsunom posledných amerických vojakov obavy z návratu fundamentalistického hnutia k moci alebo vypuknutia občianskej vojny.

Taliban v Afganistane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hamed Sarfarazi)

V piatok do Afganistanu dorazila prvá časť z 3000-členného kontingentu americkej námornej pechoty, ktorý bude pomáhať s evakuáciou veľvyslanectva USA. Zvyšok týchto vojakov by mal prísť do nedele a ich nasadenie podnietilo pochybnosti, či Spojené štáty splnia svoj stanovený cieľ odsunu do 31. augusta.

Taliban ovládol provinciu pri Kábule, priblížil sa k metropole

Afganské militantné hnutie Taliban ovládlo provinciu Lógar ležiacu bezprostredne južne od hlavného mesta Kábul. Informovali o tom v sobotu miestni predstavitelia, podľa ktorých sú bojovníci hnutia už len 11 kilometrov od metropoly, píše agentúra AP.

Príslušníci Talibanu dobyli provičnú metropolu Puli Alam v piatok a medzičasom majú pod svojou kontrolou celú provinciu Lógar, pričom zadržali jej predstaviteľov, uviedla v sobotu provinčná poslankyňa Hoda Ahmadíová. Talibovia sa podľa nej dostali až k okresu Čahár Asjáb susediacemu s Kábulom.

Afganský prezident: Remobilizácia ozbrojených síl je hlavnou prioritou

Afganský prezident Ašraf Ghaní v sobotňajšom televíznom prejave vyhlásil, že opätovná mobilizácia tamojších ozbrojených síl je momentálne "hlavnou prioritou". Ide o jeho prvé verejné vyjadrenie, odkedy začalo militantné hnutie Taliban v uplynulých dňoch rýchlo postupovať a ovládlo mnohé mestá či provincie Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP.

"V súčasnej situácii je našou hlavnou prioritou remobilizácia našich bezpečnostných a obranných síl a v tomto ohľade podnikáme vážne kroky," povedal Ghaní. Dodal, že vo vláde prebiehajú "rozsiahle konzultácie" s politickými lídrami, zástupcami miestnych obyvateľov či medzinárodnými partnermi s cieľom ukončiť vojnu a "dosiahnuť rozumné a isté politické riešenie, ktoré predpokladá mier a stabilitu pre ľudí v Afganistane". Zdôraznil, že "nedovolí, aby vojna uvrhnutá na ľudí spôsobila ďalšie obete".

Ako poznamenala AFP, nenaznačil, že by plánoval zo svojho postu odstúpiť alebo prevziať zodpovednosť za aktuálnu situáciu.

Taliban ovládol hlavné mesto provincie Paktíka na hraniciach s Pakistanom

Militantné hnutie Taliban sa zmocnilo v sobotu mesta Šaran, metropoly provincie Paktíka ležiacej na juhovýchode Afganistanu na hraniciach s Pakistanom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestneho poslanca Chálida Asada.

V uplynulých týždňoch bojovníci Talibanu rýchlo postupujú naprieč severným, západným i južným Afganistanom a kontrolujú už väčšinu z provinčných hlavných miest. Momentálne bojujú prívrženci Talibanu proti afganským vládnym zložkám približne 11 kilometrov južne od hlavného mesta Kábul.

Prudký postup Talibanu sa deje menej než tri týždne pred konečným odsunom amerických vojakov z Afganistanu, pripomína AP. Zamestnanci veľvyslanectva USA v Kábule začali podľa stanice CNN medzičasom so skartovaním citlivých dokumentov. Postupne majú zničiť i vlajky Spojených štátov, oblečenie so značkou a názvom ambasády, ako aj všetky ďalšie predmety, ktoré by mohli povstalci "zneužiť na propagandistické účely".

Administratíva prezidenta Joea Bidena vo štvrtok ohlásila evakuáciu zamestnancov veľvyslanectva v Kábule, s čím má pomáhať 3000 vojakov.

Viac o téme: Vojskoútok AfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu