Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

WHO chce vyšetrovať únik KORONAVÍRUSU z laboratória: Čína to odmieta, deltu má vraj pod kontrolou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyzvala Čínu, aby podporila zdieľanie hrubých dát, čo sa týka prvotných prípadov nákazy covidom. Organizácia zdôraznila, že na to, aby mohla postupovať vo vyšetrovaní teórie, že nový koronavírus sa rozšíril únikom z laboratória v Číne, potrebuje získať prístup ku všetkým relevantným dátam. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nasledovná séria štúdií bude zahŕňať ďalší výskum hrubých dát z počiatočných prípadov a sér možných skorých prípadov v roku 2019," uviedla WHO.

"Prístup k dátam je zásadne dôležitý, aby sme rozšírili naše chápanie vedy, a nemalo by byť nijakým spôsobom spolitizované," zdôraznila organizácia. Uviedla, že na hľadaní pôvodu vírusu spolupracuje s mnohými krajinami vrátane Talianska, ktoré vlastnia odobrané biologické vzorky z roku 2019, v ktorých bol potvrdený koronavírus.

Medzinárodný tím odborníkov, ktorý WHO začiatkom roka vyslala do čínskeho mesta Wu-chan, kde sa v decembri 2019 objavili prvé prípady covidu, vo svojej prvej správe o pôvode tohto vírusu uviedol, že vírus sa pravdepodobne na ľudí preniesol z netopierov cez ďalšie zviera.

Teóriu o úniku vírusu z čínskeho laboratória označili vedci za "mimoriadne nepravdepodobnú". WHO však v tejto súvislosti uviedla: "Konkrétne, aby sme sa mohli zaoberať hypotézou o úniku vírusu z laboratória, je dôležité mať prístup ku všetkým dátam a zvážiť vedecky najlepší postup a preskúmať mechanizmy, ktoré už WHO používa."

Čína odmietla potrebu ďalšieho vyšetrovania

Čína odmietla v piatok výzvy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na opätovné vyšetrovanie pôvodu ochorenia COVID-19. Peking podľa vyjadrenia svojho rezortu diplomacie podporuje "vedecké", nie "politické" snahy o zistenie, ako sa nový druh koronavírusu preniesol na človeka. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sme proti politickému hľadaniu pôvodu... a poti tomu, aby sa upustilo od spoločnej správy" vydanej po januárovej návšteve expertného tímu WHO v čínskom Wu-chane, uviedol námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Ma Čao-sü. "Podporujeme vedecké skúmanie pôvodu (koronavírusu)," povedal novinárom.

Čína tvrdí, že má šírenie delta variantu pod kontrolou

Čínske úrady v piatok uviedli, že sa im postupne darí dostávať pod kontrolu šírenie delta variantu nového koronavírusu, v dôsledku ktorého krajina tento týždeň zaznamenala najvyšší počet nakazených za posledných sedem mesiacov. Informovala o tom agentúra AFP.

Ohniská šírenia vysokonákazlivého variantu delta s viacerými ohniskami nákazy sa v posledných týždňoch objavili v 48 čínskych mestách ležiacich v 18 provinciách. Infikovalo sa viac než 1282 ľudí. Čínske úrady zareagovali zavádzaním lokálnych lockdownov, plošným testovaním, potrestaním zodpovedných činiteľov a obmedzením vnútroštátneho aj medzinárodného cestovania.

Podľa čínskych médií išlo o najhoršie šírenie koronavírusu v krajine od počiatkov pandémie, keď SARS-CoV-2 postihol stredočínske veľkomesto Wu-chan. Vďaka prísnym opatreniam však v posledných dňoch vo väčšine ohnísk prestali pribúdať nové prípady.

"V 36 zo 48 miest v ostatných piatich dňoch nehlásili nové prípady nákazy. Riziko rozšírenia epidémie na celú krajinu je za týchto okolností vo všeobecnosti kontrolovateľné a... relatívne malé," uviedol predstaviteľ Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CCDC) Che Čching-chua.

Čínskym úradom sa do štvrtka podarilo plne zaočkovať už viac ako polovicu obyvateľov krajiny (55 percent), čo predstavuje 777 miliónov ľudí, oznámil v piatok hovorca čínskej Národnej zdravotnej komisie Mi Feng. Celkovo bolo podaných viac než 1,83 miliardy dávok vakcín, píše agentúra AP. Po prvotnom rozšírení koronavírusu vo Wu-chane a ďalších mestách sa Číne postupne podarilo obmedziť lokálny prenos nákazy prakticky na nulu, čo do veľkej miery umožnilo oživenie ekonomiky a návrat k bežnému životu.

Od polovice júla sa však v Číne začal šíriť vysokonákazlivý variant delta. Mnohé odhalené prípady súviseli s nákazou v radoch upratovacieho personálu letiska v Nankingu. V utorok sa prírastok nakazených v Číne vyšplhal na sedemmesačné maximum – 108 prípadov lokálneho prenosu nákazy. V piatok hlásili už len 47 takýchto prípadov.

Viac o téme: VyšetrovanieČínaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu