Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chceš mať do hodiny hotový test na KORONAVÍRUS? Stačí túto vec pripojiť k mobilu

Takto vyzerá testovací prístroj. Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerá testovací prístroj. (Zdroj: Wyss Institute at Harvard University)

CAMBRIDGE - Test na Covid-19 vyvinutý na použitie doma vedcami z Harvardskej univerzity je údajne jednoduchý ako rýchly test, ale oveľa presnejší. Mal by tiež rozpoznať varianty vírusov.

Testy PCR sú považované za zlatý štandard na detekciu Sars-CoV-2. Sú však zložité a musia ich vyhodnotiť odborníci v laboratóriu. Antigénové testy, ktoré prinášajú výsledok už po niekoľkých minútach, sú oveľa rýchlejšie. Ale sú menej presné. Testovací systém s názvom miSHERLOCK má v budúcnosti túto medzeru vyplniť. Prináša výsledok testu po hodine a mal by mať úspešnosť zásahov 95 až 96 percent. Vďaka tomu je rovnako bezpečný ako testy PCR.

Veľké odhalenie: Okamih, na ktorý sa dlho čakalo? Vedci objavili Achillovu pätu KORONAVÍRUSU!

Vyvinuli ho vedci z Wyss Institute na Harvardskej univerzite v Cambridge. Na aplikáciu nepotrebujete viac ako testovaciu súpravu, trocha slín a smartphone, ako píše tím okolo Heleny de Puigovej v časopise Science Advances. Test je teda možné vykonať aj doma. Výsledok sa prenáša prostredníctvom aplikácie pre smartfóny. Ak je test pozitívny, môže byť o tom informované ministerstvo zdravotníctva.

Chceš mať do hodiny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Wyss Institute at Harvard University)

Nové varianty nie sú problémom

Podľa vedcov testovací systém dokonca rozpoznáva, ktorý variant vírusu je prítomný. „Ukázali sme, že našu platformu je možné naprogramovať tak, aby rozpoznala novo vznikajúce varianty a že ju dokážeme veľmi rýchlo previesť,“ cituje Wissenschaft.de de Puigovej kolegu Jamesa Collinsa. V tejto štúdii sa pozornosť zamerala na varianty alfa, beta a gama, „ale platformu bolo možné ľahko prispôsobiť variantu delta a ďalším objavujúcim sa variantom“.

Je to možné, pretože testovacia súprava má modulárnu štruktúru: V prvej komore špeciálne enzýmy zisťujú, či vzorka slín dokonca obsahuje materiál z vírusu Sars-CoV-2, teda či ide o infekciu alebo nie. V iných komorách reagujú na génové sekvencie rôznych mutácií.

Tím, ktorý vyvinul nový prístroj.
Zobraziť galériu (3)
Tím, ktorý vyvinul nový prístroj.  (Zdroj: Wyss Institute at Harvard University)

Vysoká presnosť, nízke náklady

De Puigová a jej kolegovia testovali, či prístroj funguje s približne 50 ľuďmi. 27 z nich malo predtým pozitívny test na Sars-CoV-2, ďalších 21 bolo úplne zdravých. Podľa vedcov test celkovo vyhodnotil iba jeden falošne pozitívny a jeden falošne negatívny výsledok. To znamená, že u 96 percentách rozpoznal nakazených a u 95 percent rozpoznal zdravých.

KORONAVÍRUS Experti pátrajú po covid pacientovi nula: Vedec z WHO tvrdí, mohol ním byť tento človek!

Vedci dúfajú, že pomocou svojho zariadenia zlepšia diagnostiku Covid-19 vo všetkých krajinách sveta, najmä v krajinách chudobných na zdroje. To je dôležité v boji proti pandémii. Podľa ústavu môže byť testovací systém zostavený z 3-D tlačiarne a komerčne dostupných komponentov. Výrobné náklady sa v súčasnosti pohybujú okolo 15 dolárov za kus. Sériová výroba môže znížiť cenu prístroja na približne šesť dolárov.

De Puigovej tím v súčasnosti dúfa v schválenie americkým FDA a verí, že nájde partnerov, s ktorými môžu miSHERLOCK vyrábať vo veľkom.

Viac o téme: TestovaniePrístrojNakazenýKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu