Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OSN žiada prepustenie aktivistky, ktorá informovala o epidémii KORONAVÍRUSU vo Wu-chane

Koronavírus v Číne
Koronavírus v Číne (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov v piatok vyzvala Čínu, aby prepustila 38-ročnú aktivistku odsúdenú za správy o reakcii Číny na šírenie choroby COVID-19. Tejto bývalej právničke po sérii protestných hladoviek údajne hrozí smrť, informovala agentúra AP.

Šangajský súd vlani v decembri odsúdil bývalú právničku Čang Čan na štyri roky väzenia za správy o situácii z mesta Wu-chan, považovaného za pôvodné ohnisko pandémie nového koronavírusu. Vo väzbe bola od mája 2020 pre podozrenie z "vyvolávanie problémov" - čo je nejasne definované obvinenie, ktoré sa podľa agentúry AP v Číne často používa v súvislosti s politickými kauzami.

Hovorkyňa OSN Marta Hurtadová v piatok v Ženeve zverejnila vyhlásenie, v ktorom OSN vyzýva čínske úrady, "aby zvážili okamžité a bezpodmienečné prepustenie Čang - prinajmenšom z humanitárnych dôvodov - a aby jej poskytli okamžitú život zachraňujúcu zdravotnú starostlivosť, rešpektujúc pri tom jej vôľu aj jej dôstojnosť". Čang vo februári roku 2020 odcestovala do Wu-chanu, aby  podala správu o chaose v tomto epicentre pandémie, a vo svojich videách nahrávaných na smartfón spochybňovala spôsob, ako úrady riešili epidémiu.

Držala niekoľko hladoviek

Na protest proti svojmu uväzneniu a odsúdeniu Čang vyhlásila a držala niekoľko hladoviek. Jej rodina nedávno upozornila, že Čang trpí podváhou a "nebude už dlho žiť". Hurtadová informovala, že Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva v komunikácii s čínskymi úradmi opakovane vyjadroval znepokojenie nad prípadom Čang a okrem iného požiadal o "objasnenie trestného konania vedeného proti nej v dôsledku toho, čo sa javí ako legitímne novinárske aktivity".

Čang patrí do skupiny štyroch občianskych aktivistov - neprofesionálnych novinárov zadržaných po zverejnení správ o pomeroch vo Wu-chane: okrem nej sú perzekvovaní aj Čchen Čchiou-š', Fang Pin a Li Cche-chua. Hurtadová v súvislosti s ich aktivitami zdôraznila, že "slobodný tok relevantných informácií má mimoriadny význam v počiatočných štádiách krízových situácií, ako sú núdzové situácie v oblasti verejného zdravia".

Čínska vláda čelí obvineniam, že na začiatku pandémie  utajovala dôležité informácie, ktoré mohli pomôcť spomaliť šírenie vírusu. Momentálne v Číne sporadicky vznikajú lokálne ohniská nákazy, aj keď iné často sveta zažívajú ďalšiu vlnu pandémie. Čínska vláda momentálne pracuje s naratívom, v ktorom zásluhy za návrat života takmer do normálu pripisuje vládnucej komunistickej strane.

Viac o téme: AktivistkaČínaOSNKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu