Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko opäť varovalo USA: Ruky preč od týchto plánov v Európe! Zvýšenie hrozby konfliktu

Štart testovanej hypersonickej strely 3M22 Zirkon z fregaty Admiral Gorškov v Bielom mori na severe Ruska
Štart testovanej hypersonickej strely 3M22 Zirkon z fregaty Admiral Gorškov v Bielom mori na severe Ruska (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

WASHINGTON - Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone varovalo USA pred plánmi rozmiestniť v Európe nadzvukové strely, informovala agentúra TASS. Rusko to označilo za "destabilizujúci krok".

VIDEO Rusko otestovalo hypersonickú strelu Zirkon: Patrí medzi najmodernejšie vyvíjané zbrane

"Hovorcovi Pentagonu Johnovi Kirbimu by sme chceli pripomenúť, že potenciálne rozmiestnenie akýchkoľvek nadzvukových rakiet v Európe bude krajne destabilizujúce," uviedlo ruské veľvyslanectvo na Twitteri.

Krátky letový čas týchto rakiet by Rusku ponechalo len krátky čas na prijatie rozhodnutia a zvýšil by pravdepodobnosť nezámerného konfliktu. Kirby predtým na brífingu uviedol, že americké ministerstvo obrany má vedomosti o teste nadzvukovej strely Zirkon. Takéto zbrane podľa Ruska môžu mať destabilizujúci vplyv a predstavovať riziko, pretože sú schopné niesť jadrovú nálož.

Rusko v pondelok oznámilo, že vykonalo ďalší test svojej hypersonickej riadenej strely Zirkon, ktorá patrí medzi najmodernejšie Ruskom vyvíjané zbrane. Strela bola podľa vyhlásenia ministerstva obrany skúšobne odpálená z fregaty Admiral Gorškov, pričom zasiahla určený cieľ na pobreží Barentsovho mora pri severozápadnom pobreží Ruska.

Viac o téme: PlányRozmiestnenieRuskoUSAEurópaNadzvukové strely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu