Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Virológovia bijú na poplach: Je táto vakcína účinná proti delta variantu KORONAVÍRUSU?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Variant delta sa rýchlo šíri. Čoskoro by to mohla byť dominantná forma koronavírusu. Virológovia bijú na poplach. Ako dobre sú očkovaní ľudia chránení pred mutáciou? Potrebujú dodatočné očkovanie?

Na rozdiel od iných schválených vakcín je pri vakcíne Johnson & Johnson jedna dávka dostatočná na úplnú ochranu očkovania - aspoň zatiaľ. Proti variantu delta však môže byť potrebná druhá dávka vakcíny, informujú agentúra Reuters.

Dobré správy! Očkovanie proti KORONAVÍRUSU nás chráni dlhšie: Štyri dôležité závery, niektorí majú výhodu

Je jedna dávka vakcíny Johnson & Johnson nedostatočná?

Spoločnosť Johnson & Johnson zatiaľ nepredložila žiadne údaje o účinnosti pri delta variante koronavírusu, avšak britská štúdia ukazuje, že vakcína ponúka podstatne menšiu ochranu ako vakcíny od spoločností Biontech/Pfizer alebo AstraZeneca. Podľa schvaľovacej štúdie má vraj vakcína Johnson & Johnson účinnosť 67 percent už pri jednej dávke vakcíny, ale vzhľadom na podstatne nákazlivejší variant delta by jedno očkovanie nemuselo stačiť. Na zabezpečenie úplnej ochrany, aspoň dočasne, môže byť v budúcnosti nevyhnutná aj druhá očkovacia dávka.

Vakcína od Johnson &
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson via AP)

Je vakcína Johnson&Johnson neúčinná proti variante Delta?

Kým však budú údaje k dispozícii, môže byť neskoro. Variant delta by mohol čoskoro dominovať na celom svete. Virológovia sú v pohotovosti. Odborníci na vakcíny už diskutujú o možnom preočkovaní alebo kombinovanom očkovaní. Ak sa vakcína Johnson & Johnson ukáže ako málo účinná proti novým variantom koronavírusu, môže byť potrebná druhá dávka.

Výrobca by mohol vyvinúť následné očkovanie sám, alebo by bolo možné podať kombináciu vektorovej a mRNA vakcíny. Niekoľko štúdií už preukázalo, že tento postup je účinný, bezpečný a dobre tolerovaný. Napríklad v Nemecku dostali ľudia, ktorým bola podaná prvá dávka lieku AstraZeneca, injekciu Pfizeru pri druhom očkovaní.

KORONAVÍRUS Najväčšie HOAXY o očkovaní: Masové zabíjanie vakcínami aj biologická zbraň hromadného ničenia!

V súčasnosti prebiehajú štúdie o účinnosti vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson proti novým variantom vírusu. Výsledky sa očakávajú v septembri. Ale to už môže byť neskoro.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusJohnson & JohnsonVariant Delta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu