Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Najväčšie HOAXY o očkovaní: Masové zabíjanie vakcínami aj biologická zbraň hromadného ničenia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko straší prichádzajúca tretia vlna koronavírusu a stále nízka zaočkovanosť ľudí. Nepomáhajú tomu ani na už prvý pohľad nezmyselné konšpirácie a vymyslené príbehy, na ktoré upozorňuje aj slovenská polícia.

archívne video

Na Slovensku potvrdili delta variant, spúšťa sa registrácia na očkovanie u všeobecných lekárov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Smrtiaca vakcína, vyhubenie ľudstva, experiment - to sú slová, ktoré sa často vyskytujú v slovníkoch odmietačov očkovania. Samozrejme, že sú aj takí, ktorí sa očkovať nemôžu zo zdravotných dôvodov. A práve preto by sa malo zaočkovať čo najviac ľudí, aby sa dosiahla kolektívna imunita a ochránili sa aj ľudia, ktorí vakcínu dostať nemôžu.

KORONAVÍRUS Internetové stránky šíria hoaxy: Nie je pravda, že vakcíny sú neúčinné a nebezpečné

Avšak práve hoaxy prispievajú k tomu, že sa ľudia zľaknú a vakcínu odmietajú. Po sociálnych sieťach a e-mailoch sa šíria rýchlosťou blesku a zaručene sa dostanú ku každému. Je potom len na samotnom človeku, či má dostatočné kritické myslenie na to, aby si tvrdenie overil. Na to sa snaží upozorňovať aj slovenská polícia. 

Smrtiaca vakcína

Takýto názov dostala vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNtech. Podľa hoaxu zdieľaného na konšpiračnom webe InfoVojna ešte v januári, ľudia, ktorí sa dali zaočkovať touto vakcínou, zomrú alebo budú mať vážne trvalé následky či vedľajšie účinky. 

Treba tu podotknúť, že vakcína je liek, tak ako iné lieky. To znamená, že rovnako môže mať vedľajšie účinky. Po očkovaní sa zvyčajne objavuje teplota, bolesť hlavy, bolesť ramena, triaška, zimnica. Na Slovensku evidujeme dve úmrtia, ktoré sú stanovené ako možné v súvislosti s vakcínou Pfizer. Úmrtie evidujeme aj pri vakcíne Moderna aj pri Vaxzevrii od AstraZenecy. 

Smrť Jula Viršíka

Ani úmrtie obľúbeného rozhlasového moderátora Jula Viršíka neodradilo konšpirátorov od toho, aby šírili hoaxy. A o kúsok slávy sa nechcel pripraviť ani najznámejší slovenský Afričan Ibrahim Maiga. Ten sa svojom profile na sociálnej sieti zdieľa konšpirácie od výmyslu sveta. 

Medzi takými bola aj smrť Jula Viršíka, kde uviedol, že moderátor zomrel len dva dni po očkovaní. V tejto vete však nebolo pravdivé nič. Julo Viršík bol síce očkovaný, ale nezomrel dva dni po očkovaní, ale 10. apríla. Moderátor zomrel 26. mája. Súvislosť s očkovaním vyvrátilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR. 

Moderna spôsobuje rakovinu

Ďalším hoaxom bolo aj to, že vakcína Moderna spôsobuje rakovinu, pretože obsahuje rôzne chemikálie. Ďalej má spôsobiť aj neplodnosť, problémy s dýchaním či iné choroby. Autor tohto hoaxu tvrdí, že je všetko voľne dostupné vo vyhľadávači. 

Takéto konšpirácie sa vynorili aj pri ostatných vakcínach, ale aj pri testovaní či dokonca aj rúškach. Zloženie vakcín si pritom môže každý pozrieť v príbalovom letáku, ktorý je zverejnený aj na webe. 

Viac o téme: OčkovaniePandémiaHoaxPolícia Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu