Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odborníci po apokalypse v Česku: Ide o sekundy! Dôležité RADY čo robiť, keď sa priženie tornádo!

Tornádo sa prehnalo viacerými českými obcami. Zobraziť galériu (3)
Tornádo sa prehnalo viacerými českými obcami. (Zdroj: Twitter/Policie ČR)

PRAHA - Pri tornáde by sa ľudia mali schovať do pevného úkrytu alebo za odolný bod. Novinárom to v sobotu v Podivíne na Břeclavsku povedali po rokovaní krízového štábu riaditelia českej krajskej polície Leoš Tržil a hasičov Jiří Pelikán. Reagovať na vzniknutú situáciu musia ľudia okamžite. Na únik majú iba sekundy.

MIMORIADNE Žena v Česku zachytila tornádo na neuveriteľnom VIDEU: Nakrútila, ako sa vrhlo na jej dom!

Tornádo v Česku: Rýchlosť vetra dosiahla 219 km/h, domy nemali šancu (Zdroj: TASR/Vladimír Miček, Jakub Popelka)

"Pred tornádom je potrebné mať nejaké oporné body, pevný a odolný úkryt," uviedli Pelikán s Tržilom. Ľudia by sa mohli schovať do pivnice, prípadne do prízemných miestností bez okien, ako je napríklad kúpeľňa alebo WC. Podľa Pelikána je to ale rýchla záležitosť a ľudia majú na únik len chvíľku.

Rýchla reakcia možno zachránila život aj mužovi z Lužíc na Hodonínsku, ktorému tornádo dom úplne zničilo. S priateľkou pozerali televíziu. "Zrazu bolo strašné ticho, prestalo pršať. A potom to bolo ako idúci vlak. Strhol som priateľku za stenu, než nám tornádo vysklilo okno do miest, kde sme predtým boli," povedal. Za dom zaplatil nedávno hypotéku a urobil rekonštrukciu za 600-tisíc korún (cca 23 500 eur). Dom ale statici určili na demoláciu.

Domy proti tornádu nemali šancu

Domy na Hodonínsku a Břeclavsku, ktoré zničilo štvrtkové tornádo, nemali podľa rektora VUT Brno Petra Štěpánka šancu náporu odolať. Boli dimenzované na výrazne nižšie rýchlosti vetra, povedal v sobotu Štěpánek. Dodal, že opraviteľné je všetko, rozhoduje ale pomer cena/výkon. Štěpánek je zároveň vedúcim Ústavu betónových a murovaných konštrukcií z Fakulty stavebnej VUT.

Záchrana ľudí v Česku sa skončila: Likvidačné práce po tornáde budú poriadna drina (Zdroj: HZS Juhočeského kraja)

Konštrukcie domov v Českej republike sú podľa neho dimenzované na základné rýchlosti vetra zhruba od 80 do 130 kilometrov za hodinu. Tornádo na juhu Moravy ale dosahovalo rýchlosť až 219 kilometrov za hodinu. "Tie konštrukcie sú navyše dimenzované na to, že vietor fúka kolmo na zvislú stenu. Tornádo je ale vír, akýsi výťah smerom nahor. Tam vznikajú oveľa väčšie ťahy na strešné konštrukcie, než na aké sú dimenzované. Keď to takto fúkne, nemôže to prežiť," uviedol Štěpánek.

Odborníci po apokalypse v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HZS Plzenského kraja)

Poškodené domy musí posúdiť statik. "Laik môže mať pocit, že dom môže byť relatívne v poriadku, ale príde odborník a ten hneď spozná, že dom v poriadku nie je," uviedol Štěpánek.

Odborníci po apokalypse v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HZS Kraj Vysočina)

Uviedol, že síce všetko je opraviteľné, ale rozhoduje pomer cena/výkon. "Ak sú tam zásadné statické poruchy, ktoré hovoria, že konštrukcie steny, stropu, strechy sú poškodené natoľko, že už by neplnili svoju funkciu, tak musia byť vymenené. A potom záleží na tom, koľko tých konštrukcií je v takom stave, že vymenené byť musia," uviedol Štěpánek.

Tornádo v Česku si vyžiadalo päť obetí: Množstvo zranených je stále v nemocniach (Zdroj: TASR/Vladimír Miček, Jakub Popelka)

Prirovnal to k staršiemu, napríklad 20-ročnému vozidlu, ktoré nie je veterán, a majiteľ sa rozhodne pre generálnu opravu. Vo finále to potom môže vyjsť oveľa drahšie, než keby si kúpil nové auto. "Pri týchto domoch to je to isté. Tie staršie majú niečo za sebou, a ak dostanú nejaký impulz v podobe mimoriadneho zaťaženia, je lepšie postaviť nový než opravovať za veľké peniaze ten existujúci," uviedol Štěpánek

Viac o téme: RadyTornádoČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu