Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Českí meteorológovia varujú: Krajinu opäť potrápia silné búrky a hrozia aj povodne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Veľmi silné búrky očakávajú meteorológovia od utorkového večera v Čechách i západnej časti Moravy. Po prívalových dažďoch sa môžu rozvodniť rieky. Očakávať sa dajú tiež škody na majetku či výpadky v energetike, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) uvádza, že veľmi silné búrky môže lokálne sprevádzať prívalový dážď s úhrnom zrážok okolo 50 milimetrov, nárazy vetra okolo 90 kilometrov za hodinu a krúpy. Výstraha platí od utorka 18.00 h do stredy 4.00 h, a to pre Prahu, Stredočeský, Juhočeský, Plzenský, Karlovarský, Úsťanský, Liberecký, Královohradecký, Pardubický, Juhomoravský kraj, pre časť Olomouckého a Moravskosliezského kraja a pre Vysočinu.

V týchto oblastiach sa môžu rýchlo rozvodniť malé toky a suché korytá. ČHMÚ dodal, že sa očakáva zatopenie podchodov, podjazdov či pivníc. Nárazy vetra môžu lámať konáre, vyvracať stromy. Možno tiež očakávať škody na majetku, výpadky v energetike i problémy v doprave. Nebezpečné môžu byť tiež krúpy a blesky. Meteorológovia preto odporúčajú zabezpečiť okná, dvere, skleníky alebo voľne položené predmety, dodávajú Novinky.cz. Silné búrky a tornádo zasiahli vo štvrtok okresy Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji. Zahynulo šesť ľudí, zranenia utrpelo približne 200 ďalších.

Viac o téme: PovodneČeskoBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu