Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Slováci cestujú kvôli vakcíne stovky kilometrov: Neuveriteľné, čo však spravili títo ľudia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIO DE JANEIRO - Niektorí Slováci boli ochotní sa kvôli vakcíne proti koronavírusu dostaviť do očkovacieho centra hoc aj na opačnom konci krajiny. Nám sa to zdá skutočná diaľka, no existujú ľudia, ktorí prejavili oveľa väčšie úsilie. Skupina amazonských indiánov sa plavila po rieke 12 dní do najbližšieho mesta, aby dostala vakcínu proti covidu-19. Po očkovaní ale museli niekoľko dní v meste zostať, aby si predajom umeleckých predmetov svojho kmeňa zarobili na palivo a potraviny na spiatočnú cestu. Informoval o tom denník El País.

Daniel (29) užil pri rituáli v Kolumbii zvláštny nápoj: VIDEO Zdrogovaný sa týždeň motal po džungli

"Najskôr sme mali z vakcíny strach, ale keď sme videli, že aj ďalšie domorodé kmene v ostatných oblastiach sa nechali zaočkovať, nabrali sme odvahu. Nechceli sme ďalej vymierať, už nás je len 600 v údolí Javari," povedal agentúre EFE Pixi Isma. On a ďalších 36 členov etnika Matis plávali po rieke Javari, ktorá je prítokom Amazonky, vyše 700 kilometrov. Zo svojich dedín pri hranici s Kolumbiou a Peru cestovali do najbližšieho mesta Atalaia do Norte.

Tento izolovaný kmeň v Amazónii sa prvýkrát do kontaktu s civilizáciou dostal v roku 1976. Nasledujúce roky preň boli devastujúce, rad členov kmeňa podľahol západným chorobám, okrem iného osýpkam či chrípke. V roku 1983 zostávalo z tohto kmeňa len 87 členov. Aj preto sa teraz vydali zaočkovať, hoci v ich dedine sa žiadny prípad nákazy koronavírusom neobjavil.

KORONAVÍRUS Slováci cestujú kvôli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Občas sem prišli nakúpiť nástroje na lov a rybárčenie. Prídu, nakúpia, odídu," uviedol antropológ Thiago Ribeiro. Podľa neho je veľmi dobre, že sa nechali zaočkovať. "Je ale stále mnoho domorodých kmeňov, ktoré majú z vakcíny strach," dodal. Pre amazonské kmene je koronavírus obzvlášť nebezpečný, pretože majú slabú imunitu voči chorobám, ktoré sú bežné vo väčšinovej populácii, a niektoré sú navyše oslabené podvýživou či inými chorobami, ako napríklad hepatitídou.

V Brazílii, ktorá má približne 211 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie covidu-19 potvrdilo okolo 15,2 milióna nákaz koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa prvýkrát objavil koncom roka 2019 v Číne. Brazílske ministerstvo zdravotníctva eviduje tiež cca 422.340 úmrtí spojených s covidom-19. Najmenej jednu dávku vakcíny dostalo v Brazílii 35,3 milióna ľudí, čo je asi 16,7 percenta obyvateľov, úplne zaočkovaných je približne osem percent Brazílčanov.

Viac o téme: VariantVakcínaMutáciaBrazíliaIndiániKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu