Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Spoveď vojaka, ktorý zabil bin Ládina (†54): Trikrát som ho strelil do hlavy, trvalo to menej ako sekundu!

Robert J. O'Neill je považovaný za vojaka, ktorý pred desiatimi rokmi zabil Usámu bin Ládina. Zobraziť galériu (3)
Robert J. O'Neill je považovaný za vojaka, ktorý pred desiatimi rokmi zabil Usámu bin Ládina. (Zdroj: Profimedia)

BERLÍN - Vodca Al-Káidy Usáma bin Ládin bol zabitý pred desiatimi rokmi. "Trikrát som ho strelil do hlavy. Trvalo to necelú sekundu. Bol okamžite mŕtvy,“ hovorí Robert J. O'Neill - vojak, ktorý mal zastreliť jedného z najhľadanejších teroristov počas zásahu v Pakistane.

Usáma bin Ládin vlastnil množstvo porno videí. Používal ich na odosielanie tajných správ?

2. mája 2011 použila jednotka Navy Seals informácie zo CIA pri hľadaní vodcu al-Káidy a organizátora teroristických útokov z 11. septembra 2001 v pakistanskom Abbottabade. O'Neill popisuje postup v rozhovore s denníkom Bild takto: „Naši analytici CIA nám povedali, že sa stretneme s touto a touto osobou v dome. A zrazu sme tam boli. Znova a znova sa strieľa. A ukázalo sa: My to vieme lepšie. Je to asi takto: Ak dôjde k prestrelke, vyhráme. Také jednoduché.“

Sídlo, kde sa ukrýval Usáma bin Ládin.
Zobraziť galériu (3)
Sídlo, kde sa ukrýval Usáma bin Ládin.  (Zdroj: Profimedia)

Takto prebiehala misia

Keď sa jednotky vtrhli do domu, padli prvé výstrely. Kráľ teroru bol dobre strážený. Elitná jednotka po jednom zneškodňovala stráže a pokračovala v postupe a zabezpečení domu. Vo vnútri narazili na syna Usámu bin Ládina Khalida. Dvadsaťročný mladík spustil paľbu. Americkí vojaci ho zabili a presunuli sa ďalej - na prvé poschodie. Krok za krokom. V tom čase boli O'Neill a jeho kolega sami. Hore nevedeli, čo môžu čakať.

VIDEO Americký zásah proti Bagdádímu: Plazil sa s deťmi do diery a výbuchom zabil aj svojich verných

Keď O'Neill stretol Usámu, hlavou mu prebehli myšlienky: „Je starší, ako som si myslel. Je výrazne chudší. A väčší, ako som si myslel. Ale je to on.“ Nechcel sa vzdať, O'Neill si myslel, že je možným samovražedným atentátnikom, a trikrát stlačil spúšť. Musel to urobiť rýchlo. Bál sa, že bin Ládin sa každú chvíľu vyhodí do vzduchu.

Usáma bin Ládin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Pred misiou napísal listy na rozlúčku

Robert J. O'Neill si bol istý, že sa z tejto misie nikdy nevráti. "Napísal som list na rozlúčku svojim rodičom, manželke a mojim deťom. Každému jeden list.“

Nechce sa vidieť ako hrdina. „Nie! Hrdinami sú ľudia, ktorí ho našli. Piloti. Záchranári, ktorí momentálne pomáhajú pri pandémii Covid. Hrdinami sú ľudia, ktorí chodia von a pomáhajú iným. Nie som hrdina. Som len človek, ktorý bol v správnom čase na správnom mieste,“ citoval ho denník Bild.

Viac o téme: ZabitieUsáma bin LádinAl-KáidaPakistanRobert J. O'Neill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu