Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred 10 rokmi zabili kráľa teroru: ZÁBERY z tajnej operácie! Bin Ládin mal obrovský majetok

Usáma bin Ládin bol vodcom obávanej teroristickej organizácie Al-Kájda. Zobraziť galériu (4)
Usáma bin Ládin bol vodcom obávanej teroristickej organizácie Al-Kájda. (Zdroj: TASR/AP Photo/Mazhar Ali Khan, File)

ABBOTTABÁD/PRAHA - USA na neho vydali medzinárodný zatykač v novembri 1998, neskôr bol zaradený medzi desať najhľadanejších osôb na svete a za jeho dolapenie vypísal Washington odmenu 50 miliónov dolárov. Vysoký fúzatý saudský "kráľ teroru" Usáma bin Ládin bol obviňovaný z celého radu teroristických útokov po celom svete už od roku 1998. A rovnako dlho sa ho pokúšali polapiť západné bezpečnostné zložky. Bin Ládina zabili 2. mája 2011 pri akcii špeciálneho amerického komanda v Abbottábáde v blízkosti pakistanskej metropoly Islamabád. Jeho mŕtve telo bolo následne vhodené do Arabského mora z paluby americkej lietadlovej lode USS Carl Vinson.

Prehovorila matka najobávanejšieho teroristu: Takto sa z dobrého chlapca stal postrach sveta

Jeho nástupca v čele al-Kájdy Ajmán Zavahrí potom vyhlásil, že moslimská svätá vojna (džihád) "sa smrťou veliteľa alebo vodcu nekončí". Podľa neho bol bin Ládin čestný a dobrotivý človek.

Radikálny islamista, ktorý vyhlásil v 90. rokoch "svätú vojnu" USA a Západu, viedol najprv boj proti sovietskej okupácii Afganistanu, aby sa neskôr obrátil proti Západu. Usáma bin Ládin si vytýčil dvoch hlavných nepriateľov - arabské a moslimské režimy, ktoré vládnu na základe mylnej interpretácie islamu, a Západ ohrozujúci islamské hodnoty. Boj proti obom mal byť vedený súbežne. Po začatí vojen v Afganistane a Iraku si začala Al-Kájda získavať nováčikov nielen na náboženskej, ale aj národnej ideológii, a to v krajinách okupovaných západnými vojskami. Bin Ládin tak mohol založiť odnože v mnohých moslimských krajinách a oprieť sa o miestne radikálne skupiny, ktorých hlavným cieľom bol hlavne boj proti vlastným vládam.

Usáma bin Ládin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Bin Ládin pochádzal z extrémne bohatej rodiny

Usáma bin Ládin sa narodil 10. marca 1957 v Rijáde ako 17. z 55 detí v bohatej rodine stavebného magnáta Muhammada bin Ládina, ktorý pochádzal z Jemenu. Na univerzite v Džidde študoval ekonómiu a manažment a patril k usilovným študentom. Neskôr začal podnikať. Na univerzite sa prvýkrát stretol s učením radikálnych islamistov, čo vyústilo v jeho odchod do Afganistanu po sovietskej invázii v roku 1979. Tu organizoval dobrovoľníkov, zakladal výcvikové tábory a v boji proti sovietskej okupácii krajiny spolupracoval aj s americkou CIA.

Vznik al-Kájdy

Už v roku 1988 založil sieť al-Kájda (Základňa), ktorú viedol a ktorej poskytoval financie na zbrane a komunikačnú techniku. Pôvodne malá skupina sa začala rýchlo rozrastať v polovici 90. rokov údajne na popud jednej Usámovej myšlienky: keď sa globalizuje svet, musí sa globalizovať aj teroristické hnutie. Vodcom siete nebol ale Usáma sám, riadil ju spolu s Egypťanom Ajman Zavahrím a ďalšími veliteľmi.

Po odchode sovietskych vojsk z Afganistanu v roku 1989 a vypuknutí prvej vojny v Perzskom zálive v roku 1991 sa Usáma obrátil proti USA a vyhlásil "svätú vojnu" (džihád) Spojeným štátom, Západu a "sionisticko-križiackej aliancii". Od roku 1991 mal zakázaný pobyt v Saudskej Arábii (bol zbavený saudskoarabského občianstva), do roku 1996 žil v Sudáne, potom sa vrátil do Afganistanu (pod ochranu vtedajšieho vládnuceho hnutia Taliban).

Pred 10 rokmi zabili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Zabíjanie je povinnosťou

Spolu so 150 radikálnymi duchovnými vytvoril vo februári 1998 Svetový islamský front džihádu proti Židom a križiakom a vyhlásil fatvu proti Američanom: "Zabíjanie Američanov a ich civilných a vojenských spojencov je náboženskou povinnosťou pre každého moslima, nech sú v akejkoľvek krajine, až do doby, než bude od týchto skupín oslobodená (jeruzalemská) mešita Al-Aksá a než ich armády opustia moslimskú pôdu."

Okrem útokov zo septembra 2001 v USA bol Usáma spájaný aj s útokmi proti americkým základniam v Saudskej Arábii, s útokom v egyptskom Luxore v novembri 1997 (58 mŕtvych), bombovými útokmi na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii v auguste 1998 (224 mŕtvych), atentátom na americký torpédoborec USS Cole v jemenskom Adene v októbri 2000 (17 mŕtvych), atentátom na indonézskom ostrove Bali v októbri 2002 (202 mŕtvych) či so sériou bombových útokov v Madride v marci 2004 (191 mŕtvych).

Usáma bin Ládin
Zobraziť galériu (4)

Viacero manželiek a 20 detí

Podľa dostupných údajov sa majetok Usámu odhadoval na najmenej 270 miliónov dolárov, aj keď ho v roku 1994 jeho miliardárska rodina vraj vydedila. Veľkú časť majetku získal Usáma údajne obchodom s drogami.

Usáma bin Muhammad bin Avad bin Ládin, ktorý sa preslávil výrokmi ako "Riešením je džihád a svišťanie guliek" či "Našim cieľom je každý americký muž. Vyzývame moslimov, aby využili majetok na džihád a pre hnutie odhodlané zabíjať Židov a križiakov", mal údajne štyri až päť manželiek a okolo 20 detí. Prvýkrát sa oženil už v 17 rokoch so svojou sesternicou zo Sýrie, piatykrát sa údajne oženil koncom júla 2000 s jemenským dievčaťom v Afganistane.

Viac o téme: DžihádUsáma bin LádinAl-Kájda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu