Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bojovníci z gangu El Chapa nosia vyobrazenia bin Ládina: Zrejme chcú zastrašiť rivalov

Členovia gangu majú na svojich autách vyobrazenie bin Ládina. Zobraziť galériu (3)
Členovia gangu majú na svojich autách vyobrazenie bin Ládina. (Zdroj: Twitter)

MEXIKO - Vrahovia z brutálneho gangu El-Chapa boli spozorovaní s obrázkom v minulosti obávaného teroristu bin Ládina. Gangsteri z frakcie La Gente Nueva boli takto videní na kontrolnom bode na okraji spolkového štátu Sonora na severe Mexika.

Viacerí ozbrojenci a niektoré vozidlá mali na sebe vyobrazenia vodcu al-Kájdy. La Gente Nueva - Nový ľud - vybudovali ozbrojené krídlo kartelu Sinaloa a bojujú v súčasnosti v Sonore s Juarezovým kartelom a kartelom Caborca o teritórium.

Už v apríli bola zachytená skupina bojovníkov s rovnakým obrazom teroristu, keď v Santa Barbara v spolkovom štáte Chihuahua  rozdeľovali zásoby potravín. Na videu vidieť hliadkujúcich členov kartelu El Chapovych synov. Nie je jasné, prečo sa kartel Sinaloa rozhodla použiť obraz bin Ládina. Niektoré frakcie začali požívať štýl teroristov možno preto, aby zastrašili svojich rivalov. Jedna podskupina kartela Gulf vo východnom štáte Tamaulipas, sa pomenovala po džihádistoch Los Tailbanes.

Kartel prevzali potomkovia

Od uväznenia El Chapa v minulom roku v USA prevzali vedenie kartelu Sinaloa jeho synovia Jesus Alfredo, Ivan Archivaldo, Ovidio Guzman a expartner Ismael "El Mayo" Zambada. Začiatkom tohto roka zaviedli jeho deti zákaz vychádzania v hlavnom meste Sinaloy - Culiacane - kvôli šíreniu nákazy koronavírusom.

Joaquina
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Niektorí ich pešiaci sú medzičasom rozmiestnení na uliciach a ľuďom hovoria: "Po 22.00 hod. musia všetci byť kvôli koronavírusu vo svojich domoch - inak budú potrestaní." Video sa končí so strašidelným varovaním: "Toto nie je hra, my sa nehráme." V špeciálnom filmovom materiáli je neposlušníkom prisľúbené, že budú dva dni mučení a budú musieť zaplatiť pokutu.

Usáma bin Ládin bol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mazhar Ali Khan, File)

Objavili sa tiež znepokojivé obrázky, na ktorých bijú človeka drevenou doskou s nápisom Covid-19. Správy z minulého mesiaca naznačujú, že Chapovi synovia si najali zásahovú jednotku v zjavnej snahe prevziať kontrolu nad kartelom.

Viac o téme: GangSynoviaBin LádinEl Chapo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu