Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vodca Al-Káidy na Arabskom polostrove bol vlani v októbri zadržaný, uvádza OSN

Generálny tajomník OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

NEW YORK - Vodca džihádistickej organizácie Al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) Chálid Batarfí bol vlani v októbri zatknutý na východe Jemenu. Podľa agentúry AFP sa to uvádza v správe OSN zverejnenej v noci na piatok v New Yorku.

Podľa tejto správy adresovanej Bezpečnostnej rade OSN bol Batarfí, známy aj ako abú Mikdád al-Kindí, ktorý sa stal vodcom AQAP pred rokom, zadržaný v októbri počas operácie v meste Ghajda v provincii Mahra, pri ktorej zahynul aj ďalší veliteľ Saád Átif al-Aulakí. Dokument, vypracovaný monitorovacím tímom OSN špecializujúcim sa na extrémistické skupiny, nešpecifikuje, kto Batarfího zajal, ani čo sa s ním odvtedy stalo.

Agentúra AFP konštatuje, že ide o prvé oficiálne potvrdenie zatknutia Batarfího, ktoré sa v posledných mesiacoch spomínalo viackrát, ale nebolo možné ho overiť. Spojené štáty považujú AQAP za jednu z  najnebezpečnejších teroristických organizácií na svete. Radikáli z AQAP v minulosti ovládali veľkú časť územia na juhu Jemenu, tamojšej armáde sa však podarilo vytlačiť ich z väčších miest. Táto teroristická skupina sa prihlásila aj k masakre v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži z januára 2015. Expertný tím OSN vo svojej správe uviedol, že AQAP síce utrpela straty vo svojom vedení a zažíva aj rozklad členskej základne, keďže dochádza k častým dezerciám, napriek tomu je stále nebezpečná.

Viac o téme: VodcaOSNAl-KáidaChálid Batarfí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu