Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OSN odsúdila použitie násilia proti demonštrantom v Mjanmarsku

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

RANGÚN - Organizácia Spojených národov (OSN) odsúdila v utorok použitie sily proti demonštrantom v Mjanmarsku, ktorí vyjadrovali nespokojnosť s minulotýždňovým vojenským prevratom v tejto krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

"Použitie neprimeranej sily proti demonštrantom je neprijateľné," uviedol humanitárny koordinátor OSN v Mjanmarsku Ola Almgren. Protesty v krajine pokračovali už štvrtý deň po sebe - aj napriek opatreniam armády a jej varovaniam, že proti demonštrantom zakročí.

Polícia v hlavnom meste Nepjito podľa svedkov proti demonštrantom použila gumené projektily a vodné delá. Ako pripomína agentúra AFP, nie je jasné, koľko ľudí pri zákroku bezpečnostných zložiek utrpelo zranenia, pretože tamojšia nemocnica nedovolila príbuzným navštíviť ich rodinných príslušníkov. Bezpečnostné zložky v meste Mandalaj použili proti demonštrantom slzotvorný plyn.

K prevratu v Mjanmarsku - niekdajšej Barme - došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD) vedená laureátkou Nobelovej ceny za mier a de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij.

Viac o téme: NásilieDemonštrantiOSNMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu