Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ťažké boje na severe Jemenu: Desiatky ľudí prišli o život za jeden deň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hani Mohammed)

DUBAJ - Viac ako 28 jemenských povstalcov tzv. húsíov a 22 príslušníkov vládnych síl prišlo za posledných 24 hodín o život v bojoch provincii Márib na severe Jemenu, informovala v sobotu agentúra AFP.

Pri piatkových bojoch v oblasti bolo podľa zdroja z prostredia jemenskej vlády zabitých najmenej 27 provládnych bojovníkov a 34 povstalcov. Iránom podporovaní povstalci húsíovia nedávno zintenzívnili bojové akcie cieľom zmocniť sa strategického mesta Márib, ktoré je metropolou rovnomennej provincie. Toto mesto leží v blízkosti bohatých ropných ložísk a približne 120 kilometrov východne od mesta Saná, ktoré už povstalci kontrolujú.

Jemen je v stave občianskej vojny od roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná a väčšinu severu krajiny. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Irán podporujúci húsíov je rivalom Saudskej Arábie v oblasti Blízkeho východu. Konflikt si vyžiadal desaťtisíce životov a milióny ľudí prinútil opustiť svoje domovy. Vytvoril tiež humanitárnu krízu, ktorú OSN označuje za najhoršiu na svete.

Viac o téme: ObeteBojeJemenMárib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu