Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Vedci majú pochybnosti o tejto vakcíne: Chcú radšej počkať na iné preparáty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel, File)

CANBERRA - Niektorí austrálski vedci majú pochybnosti, či je vakcína od spoločnosti AstraZeneca vhodná pre dosiahnutie imunity celej spoločnosti proti covidu-19. Poukazujú na nižšiu účinnosť dosiahnutú v klinických testoch, napísala agentúra Reuters. Zdravotnícke úrady naopak poukazujú na výhodu preparátu, ktorý možno vyrábať priamo v Austrálii. Spoločnosť AstraZeneca pochybnosti odmietla.

 

KORONAVÍRUS Britskú vládu znepokojuje brazílsky variant vírusu: Hlási rekordný počet úmrtí

Obavy ohľadom preparátu od spoločnosti AstraZeneca vyjadril napríklad predseda Imunologickej spoločnosti Austrálie a Nového Zélandu (ASI) Stephen Turner. "Zásadnou otázkou je, či vakcína (od spoločnosti AstraZeneca) môže naozaj poskytnúť kolektívnu imunitu," uviedol Turner. Vo vyhlásení pre tamojšiu tlač potom povedal, že by si preparát od tejto spoločnosti nevybral pre "širšie použitie, a to kvôli nižšej účinnosti". Podľa neho by vláda mala preferovať látky od spoločností Pfizer a BioNTech či od firmy Moderna.

Austrálski vedci a epidemiológovia pripomínajú, že preparát od spoločnosti AstraZeneca dosiahol v testoch výrazne nižšiu účinnosť ako látky od uvedených konkurenčných firiem. Vzhľadom na nízky počet novo nakazených v Austrálii niektorí vedci mienia, že krajina môže počkať, až budú široko dostupné tie najviac účinné preparáty.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Steve Parsons/Pool Photo via AP)

Austrálske zdravotnícke úrady označili látku od AstraZeneca za účinnú a bezpečnú. "Veľkou výhodou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca je to, že vakcíny sú vyrábané v Austrálii," uviedol hlavný epidemiológ Paul Kelly. Podľa neho by liekový regulátor mohol schváliť preparát vo februári.

Austrálsky premiér Scott Morrison minulý týždeň uviedol, že v januári očakáva schválenie preparátu od spoločností Pfizer a BioNTech. Začiatok očkovacej kampane vláda plánuje na február. Austrália je jednou z krajín, ktorej sa podarilo najviac obmedziť šírenie nákazy koronavírusu. Krajina v stredu zaznamenala jeden nový prípad. V priebehu epidémie Austrálie, kde žije 25 miliónov ľudí, zaregistrovala 28 600 osôb nakazených koronavírusom, z ktorých 909 zomrelo.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusCovid-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu