Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Škandál v Brazílii, vakcína v testoch takmer prepadla: Krajiny žiadajú vysvetlenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/PA via AP)

SAO PAULO/PEKING - Vakcína proti chorobe COVID-19, ktorú vyvinula čínska firma Sinovac, mala pri klinických testoch v Brazílii účinnosť iba 50,4 percenta. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej je tento výsledok podstatne horší, než tvrdili predchádzajúce dáta, a len tesne stačil na to, aby bol prípravok schválený.

Podľa čínskej firmy brazílske údaje potvrdzujú, že vakcína funguje dostatočne dobre. Vakcínu nazvanú CoronaVac si už objednalo niekoľko krajín, vrátane práve Brazílie, Indonézie, Turecka, Malajzie či Singapuru.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Brazílski vedci, ktorí sa podieľali na testovaní, minulý týždeň oznámili, že vakcína ochráni pred "miernymi až vážnymi" prípadmi infekcie s účinnosťou 78 percent. V utorok však experti oznámili, že údaj nezahŕňa dáta od skupiny ľudí, ktorí očkovanie dostali a u ktorých sa objavili "veľmi mierne príznaky nákazy". Po ich zahrnutí sa účinnosť vakcíny znížila na 50,4 percenta. Vedci však zdôraznili, že stredne ťažkým a ťažkým prípadom choroby vakcína dokázala stopercentne predísť. Pred miernymi prípadmi, ktoré vyžadujú liečenie, ochránila zo 78 percent.

Podľa čínskej firmy výsledky z Brazílie ukazujú, že vakcína dosahuje uspokojivú úroveň bezpečnosti a účinnosti. "Výsledky z tretej fázy klinických testov dostatočne preukazujú dobrú mieru bezpečnosti a účinnosti vakcíny CoronaVac vo svete," uviedol riaditeľ Sinovacu Jin Wej-tung. Podľa neho sa výsledky z rôznych krajín môžu líšiť kvôli odlišnostiam vo vedení testov. Malajzia a Singapur dnes po zverejnení brazílskych výsledkov uviedli, že od čínskej spoločnosti budú vyžadovať ďalšie údaje o účinnosti preparátu, než ho zakúpia.

Vakcínu firmy Sinovac testovali v niekoľkých rôznych krajinách, a to s rôznymi výsledkami. Tureckí vedci minulý mesiac stanovili jej účinnosť na 91,25 percenta, zatiaľ čo Indonézia, ktorá dnes začala svoj masový očkovací program, uviedla, že vakcína má účinnosť 65,3 percenta. Agentúra Reuters pripomenula, že vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech a od spoločnosti Moderna, ktoré schválila Európska únia, majú účinnosť zhruba 95 percent.

Viac o téme: TestovanieúčinnosťVakcínaČínaBrazíliaKoronavírusCOVID-19SinovacCoronaVac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu