Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Rakúsko po zavedení lockdownu: Plánujeme plošné testovanie! Slovensko pomôže

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz Zobraziť galériu (2)
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúsko chce ku koncu prísneho lockdownu, ktorý je naplánovaný do 6. decembra, na prítomnosť nového koronavírusu hromadne otestovať obyvateľstvo krajiny - podobne ako to bolo aj na Slovensku. Oznámil to v nedeľu rakúsky kancelár Sebastian Kurz v relácii "Pressestunde" verejnoprávnej stanice ORF.

Jednou z cieľových skupín sú zatiaľ okrem iných učitelia, spresnil Kurz podľa agentúry APA. Ďalšie detaily avizovaného testovania majú byť známe v priebehu týždňa - cieľom je umožniť aspoň "spolovice normálne vianočné sviatky", píše denník Kurier. Rakúsko v sobotu oznámilo, že od utorka 17. novembra do 6. decembra zatvorí všetky školy aj obchodné prevádzky s výnimkou potravín, lekární, drogérií či čerpacích staníc a zavedie prísnejšie obmedzenia pohybu a kontaktov.

KORONAVÍRUS Rakúsko po zavedení
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

Matovič rád pomôže

Premiér Igor Matovič ocenil rozhodnutie Rakúska a je ochotný posktynúť svoje skúsenosti. "S rakúsky kancelárom som v úzkom kontakte a posunieme im všetko know how a informácie ... a samozrejme, pôjdeme osobne tiež pomôcť," napísal na sociálnej sieti. Neskôr doplnil, že v pondelok (16. 11.) ich čaká od 8.30 h spoločná videokonferencia, na ktorej majú hovoriť o slovenských skúsenostiach.

RAKÚSKO PÔJDE SLOVENSKOU CESTOU Sebastian Kurz dnes: “Slovensko je (s projektom masívneho plošného testovania)...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Nedeľa 15. novembra 2020

Od utorka platí tvrdý lockdown

Ľudia budú môcť svoje príbytky opustiť len z dôvodu zaobstarania si základných životných potrieb, v prípade neodkladných ciest do práce či nevyhnutných návštevách príbuzných. Zatvorené budú i školy a škôlky, pričom žiaci prejdú na diaľkovú výučbu. Takisto sa zavrú kaderníctva, kozmetické a masážne salóny. Tento lockdown je podľa Kurza absolútne nevyhnutný vzhľadom na vysoké počty nakazených. Kancelár apeloval aj na nosenie rúšok, ktoré sú podľa jeho slov zmysluplné a pomôžu zastaviť šírenie nákazy.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V Rakúsku pribudlo za 24 hodín zo soboty do nedele 5 665 nových prípadov nákazy koronavírusom. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 4 178 pacientov, z toho je 599 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Pozitívne bolo v Rakúsku od začiatku pandémie testovaných 203 612 ľudí a 125 674 sa z ochorenia vyliečilo. Celkový počet úmrtí v krajine dosiahol v nedeľu 1829. Podľa Kurier.at má Rakúsko najviac infikovaných na 100-tisíc obyvateľov na svete.

Viac o téme: TestovanieHromadnéRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu