Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Český minister zdravotníctva Roman Prymula končí vo vláde kvôli škandálu v reštaurácii

Roman Prymula
Roman Prymula (Zdroj: YouTube/ FTV Prima)

PRAHA - Český minister zdravotníctva Roman Prymula (ANO) končí vo vláde z dôvodu stredajšieho nočného stretnutia v pražskej reštaurácii. Prymulu o rezignáciu požiadal český premiér Andrej Babiš. Ak tak neurobí, premiér navrhne jeho odvolanie. Informoval o tom spravodajský server Novinky CZ.

"Táto vec sa nemala stať," povedal Babiš. "Nechápem, keď žiadame od ľudí, aby dodržovali pravidlá a komplikujeme im život, tak im musíme ísť príkladom. Takáto chyba sa nedá ospravedlniť," uviedol. Babiš sa Prymulovi poďakoval za jeho prácu. Prymula už predtým v rozhovore pre týždenník Respekt povedal, že ak si to verejnosť želá, pokojne rezignuje. Tvrdil však, že jedinou chybou bola skutočnosť, že stretnutie opúšťal bez rúška.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Prymula v noci na štvrtok navštívil reštauráciu Rio's na pražskom Vyšehrade, ktorá však mala byť na základe Prymulových nariadení zatvorená, napísali Novinky.cz s odvolaním sa na denník Blesk. Minister sa tam stretol so šéfom poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslavom Faltýnkom. Prymula podľa Blesku reštauráciu opustil pol hodinu pred polnocou a fotografie zachytávajú, že na tvári nemal rúško. To si nenasadil ani po tom, ako nastúpil do vládnej limuzíny.

Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) v piatok Prymulu vyzval, aby odstúpil. Jeho rezignáciu žiadali aj viacerí opoziční poslanci. Epidemiológ Prymula sa ministrom zdravotníctva stal v septembri tohto roka po tom, ako odstúpil jeho predchodca Adam Vojtěch. Predtým pôsobil vo funkcii vládneho splnomocnenca pre vedu a výskum v zdravotníctve.

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude o zmene ministra zdravotníctva rokovať popoludní s prezidentom Milošom Zemanom. Urýchlene hľadá náhradu za Prymulu. Nie je to podľa neho jednoduché, ale verí, že nástupcu vyberie ešte dnes, aby sa mohol zúčastniť pondelkového rokovania vlády.

"Hovoril som s dvoma kandidátmi, musím to vyriešiť do času schôdzky s pánom prezidentom, pretože sa ponáhľame," uviedol. Vylúčil, že by sa do funkcie mohol vrátiť predchádzajúci minister Adam Vojtěch (za ANO).

Viac o téme: ReštauráciaOdstúpenieRúškoKoronavírusRoman Prymula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu