Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž preklína deň, keď sa stal lekárom: VIDEO Stal sa terčom brutálneho útoku príbuzných obete KORONAVÍRUSU

Iracký lekár T. Šajbání sa stal terčom útoku Zobraziť galériu (2)
Iracký lekár T. Šajbání sa stal terčom útoku (Zdroj: Twitter/reuters)

NAJAF - Iracký lekár Tárik Šajbání si pamätá len toľko, že sa prikrčil na zemi, aby čelil ranám niekoľkých príbuzných pacienta, ktorý zomrel s covidom-19. Zbili ho do bezvedomia a o dve hodiny neskôr sa tento štyridsaťsedemročný riaditeľ najafskej nemocnice Al-Amal prebudil na inej klinike, celé telo mal pokryté modrinami a odreninami. Útoky na lekárov kvôli úmrtiu ľudí s koronavírusom nie sú v Iraku ojedinelé, napísala agentúra Reuters.

„Všetci doktori majú strach. Zadržíme dych vždy, keď pacient zomrie,“ povedal niekoľko týždňov po útoku Šajbání vo svojom dome v Kufe. Rovnako ako kolegovia bojuje s pribúdajúcimi prípadmi covidu-19 v zdravotníckom systéme, ktorý sa roky rozkladá kvôli bojom a nedostatku peňazí. Teraz zdravotníkov navyše ohrozujú rozčúlení príbuzní mŕtvych. Od začiatku epidémie už bolo napadnutých niekoľko desiatok lekárov.

OSN upozornila, že by sa situácia okolo epidémie v Iraku mohla vymknúť kontrole. Úrady uvoľnili mnohé obmedzenia, znova sa otvorili reštaurácie a mešity, aj keď hranica zostala pre pútnikov v čase šiitskej púti uzavretá.

V Iraku denne pribúda niekoľko tisíc nových infikovaných, celkom ich bolo zaregistrovaných vyše 300.000. Zomrelo viac ako 8 000 pacientov a zdravotníci počítajú s novým nárastom prípadov.

Brutálny incident zachytila kamera

Incident, pri ktorom bol zbitý Šajbání, zachytila bezpečnostná kamera, a z nej sa dostal na sociálne siete, aj keď Šajbání nevie, akou cestou. Pacienta mu do nemocnice priviezli v kritickom stave. „Nenávidím sa a nenávidím deň, keď som sa stal v Iraku lekárom. Priviezli pacienta v konečnom štádiu a on zomrel. A chcú, aby zodpovednosť nieslo zdravotníctvo,“ povedal k tomu Šajbání.

VÝSTRAHA! Video obsahuje násilnosti a je nevhodné pre deti a ľudí s citlivejšou povahou

Zaistiť bezpečnosť v nemocnici je ťažké, najmä v situácii, keď vznikne napätie medzi rodinou chorého a personálom. Šajbáního zariadenie je stredisko pre izoláciu pacientov s koronavírusovou infekciou. Bežne tam ale vídať aj príbuzných chorých bez ochranného oblečenia, ktoré majú nosiť, niektorí si berú iba rúška.

Okrem týchto problémov iracké zdravotníctvo bojuje aj s nedostatkom personálu. V roku 2018 pripadalo na tisíc obyvateľov 2,1 zdravotníka a pôrodných asistentiek. V Jordánsku to bolo 3,2 a v Libanone 3,7 zdravotníka. Na tisíc občanov potom bolo 0,83 lekára, v Jordánsku 2,3. Vzhľadom k mnohoročnému podfinancovaniu nie sú lieky, kyslík ani základný zdravotnícky materiál.

Mnoho mladých lekárov sa sťažuje na preťaženosť - pracujú 12 až 16 hodín denne, čo zvyšuje chybovosť pri liečbe i predpisovaní receptov. Niektorí berú za poskytnutie liekov úplatky.

Útokov na lekárov pribudlo

Premiér Mustafa Al-Kadhimi útoky na doktorov odsúdil a sľúbil potrestanie vinníkov. Šéf zväzu lekárov Abdal Amír Husajn povedal, že v posledných mesiacoch útokov pribudlo a zväz nemá informácie o všetkých. Ide o slovné aj fyzické napadnutia, niekedy aj o útok nožom.

Šajbání oznámil svoj prípad na polícii, ale tí, čo ho zbili, sa mu vyhrážajú novým útokom, ak sťažnosť nestiahne. „Mohli by napadnúť mňa aj moju rodinu,“ hovorí doktor, ktorý teraz sám z domu nevychádza.

Ministerstvo zdravotníctva poverilo svoje právne oddelenie, aby útočníkov zažalovalo rovnako ako tých, ktorí pacientov ošetrovali nedostatočne.

Podľa lekárskeho zväzu od roku 2003, kedy začala invázia do Iraku, bolo zabitých 320 lekárov. Ďalšie tisíce boli unesené alebo čelili hrozbe. Podľa ochrancov ľudských práv sú štátne inštitúcie neschopné útočníkov na lekára postaviť pred súd, najmä keď patria k chudobnému kmeňu alebo vplyvným milíciám. „Vláda nevie lekára ochrániť pred kmeňmi a lekári nakoniec kauzy vzdávajú, pretože čelia ďalším hrozbám,“ povedal Husajn. Niekedy sám pôsobí ako prostredník pri vyjednávaní s kmeňmi.

Lekári kvôli množiacim sa útokom v minulých mesiacoch protestovali. Dvadsaťsedemročného bagdadského doktora Abbása Aladdina napadla rodina pacienta zosnulého s covidom-19 a mladý muž začal uvažovať o tom, že niekde požiada o azyl. „Tu je situácia neznesiteľná,“ povedal.

Viac o téme: IrakLekáriNásilieCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu