Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Libanon spomína: Obyvatelia si pripomenuli prvé výročie vypuknutia protivládnych protestov

Protesty v Libanone Zobraziť galériu (3)
Protesty v Libanone (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

BEJRÚT - Obyvatelia Libanonu si v sobotu pochodom ulicami hlavného mesta Bejrút pripomenuli prvé výročie vypuknutia mohutných protivládnych protestov, ktoré síce otriasli politickou elitou, ale zatiaľ nedosiahli svoj cieľ - zásadné reformy v krajine.

Ako informovala agentúra AFP, na Námestí mučeníkov v centre Bejrútu sa podvečer zhromaždili stovky ľudí, ktoré sa potom vydali na pochod k prístavu, kde sa neskôr uskutoční sviečkové zhromaždenie na pamiatku obetí ničivého výbuchu z augusta tohto roku, keď v jednom zo skladov explodoval obrovský náklad hnojiva na báze dusičnanu amónneho. O život vtedy prišlo viac ako 200 ľudí a priľahlá časť hlavného mesta bola tlakovou vlnou zrovnaná so zemou alebo veľmi vážne poškodená.

Výbuch v bejrútskom prístave a jeho pravdepodobné príčiny - napr. laxný prístup úradov - Libanončanov znova vyburcoval k tomu, aby po útlme protestov vyvolanom epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 vyšli do ulíc a domáhali sa odchodu skorumpovaných politických elít. Od vlaňajšieho októbra padli v Libanone už dve vlády. Mnohí kritizovaní politici, bohatí podnikatelia či bývalí vojenskí velitelia, z ktorých mnohí bojovali v občianskej vojne v rokoch 1975-90, si v Libanone zachovávajú svoj veľký vplyv, a to aj napriek medzinárodnému a domácemu tlaku na zmenu.

Libanon sa zmieta v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla))

Od pádu poslednej vlády po augustovom výbuch v bejrútskom prístave sa v Libanone stále nedarí zostaviť vládu, ktorá by uspokojila požiadavky ulice a medzinárodných darcov odmietajúcich nateraz uvoľniť finančné prostriedky - Libanon pritom túto finančnú pomoc veľmi potrebuje. Libanonský prezident Michel Aún bude na budúci týždeň viesť konzultácie s hlavnými frakciami v libanonskom parlamente a až potom, tretíkrát za menej ako rok, vymenuje nového predsedu vlády.

V súvislosti s tým sa očakáva, že na politickú scénu sa vráti Saad Harírí, ktorý podal demisiu vlani v októbri, krátko po vypuknutí protivládnych protestov. Podľa AFP je veľmi pravdepodobné, že protivládni aktivisti túto nomináciu odmietnu. Aún v sobotu zopakoval svoju výzvu, aby lídri protivládnych protestov spolupracovali s vedením štátu. Aktivisti však tento apel opäť odmietli. Aún im pripomenul, že "reforma nie je možná mimo štátnych inštitúcií".

Libanon spomína: Obyvatelia si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Protivládne protestné hnutie v Libanone si zachovalo svoju voľnú štruktúru i nadkonfesijný charakter, čo niektorí analytici považujú za prekážku pre dosiahnutie zmien v krajine. "Nedostatok politických programov a vedenia komplikujú procesy a sťažujú dosiahnutie pokroku," uviedol Džamíl Muawád, ktorý vyučuje politické vedy na Americkej univerzite v Bejrúte.

Akademik a bývalý minister Tárik Mitri však uviedol, že úspech protestného hnutia "nemožno merať podľa toho, čo sa dosiahlo z hľadiska politických zmien, ani podľa jeho schopnosti generovať nové politické elity, ale skôr podľa nádejí, ktorých je nositeľom, uprostred všetkého bolestného, čo Libanon zažíva".

Viac o téme: VýročieSpomienkaProtestyObyvateliaLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu