Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Iracký premiér varoval bezpečnostné zložky: Nesmiete strieľať do demonštrantov, odkázal im

Iračan kráča po takmer prázdnej ulici v centrálnom Bagdade
Iračan kráča po takmer prázdnej ulici v centrálnom Bagdade (Zdroj: TASR/AP Photo/Hadi Mizban)

BAGDAD - Jedna osoba prišla o život a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia v piatok počas protestov v juhoirackom meste Basra, informovala v sobotu agentúra DPA. Iracký premiér Mustafa Kázimí bezpečnostné zložky upozornil, aby v sobotu do demonštrantov nestrieľali.

Kázimí na Twitteri napísal, že vláda nebude zhovievavá voči žiadnym príslušníkom bezpečnostných zložiek, ktorí nariadenie porušia. Osobu, ktorá demonštranta usmrtila, podľa premiéra zatknú a bude čeliť trestnému stíhaniu. Bezpečnostné zložky v piatok spustili streľbu počas zrážok s účastníkmi v protestov v meste Basra na juhovýchode krajiny. Protestujúci žiadali zlepšenie životných podmienok a zastavenie korupcie v krajine.

Pouličné protesty v Iraku sa začali v októbri 2019, pripomína DPA. Účastníci žiadajú zmenu politického systému v krajine. Bývalý premiér krajiny Ádil Abdal Mahdí v novembri minulého roka v súvislosti s protestmi odstúpil. Demonštrácie si odvtedy vyžiadali takmer 600 obetí na životoch, píše agentúra AFP. Menšie protesty v krajine však pokračujú od mája tohto roka, po tom, ako parlament schválil zloženie vládneho kabinetu premiéra Kázimího.

Viac o téme: StreľbaPremiérDemonštrantiIrakBagdadMustafa Kázimí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu