Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Vyšetrovatelia preskúmali miesto nehody: Objavili čierne skrinky, prezident vyhlásil štátny smútok

Miesto nehody ukrajinského vojenského lietadla Zobraziť galériu (4)
Miesto nehody ukrajinského vojenského lietadla (Zdroj: SITA/Emergency Situation Ministry via AP)

KYJEV - Ukrajinskí vyšetrovatelia objavili v sobotu na mieste havarovaného vojenského lietadla An-26 zapisovače letových údajov, takzvané čierne skrinky. Stroj sa zrútil v piatok večer, pričom zahynulo 26 z 27 osôb na palube.

Vojenskí experti zároveň preskúmali miesto nešťastia neďaleko mesta Čuhujiv v Charkovskej oblasti so zámerom zistiť presnú príčinu havárie, uviedol ukrajinský minister obrany Andrij Taran, citovaný tlačovou agentúrou DPA.

Nehoda ukrajinského vojenského lietadla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Kharkiv Regional State Administration via AP)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v sobotu pricestoval na miesto tragédie, vyhlásil 26. september za deň štátneho smútku. Prezident zároveň nariadil prerušenie všetkých letov daného typu lietadla, až pokiaľ nebudú známe príčiny piatkovej havárie. Predbežnú správu od vyšetrovateľov požaduje do 25. októbra.

 

 

Antonov An-26, dvojmotorové turbovrtuľové transportné lietadlo pre krátke a stredné trate sovietskej výroby, sa zrútilo počas pristávacieho manévru po tom, ako absolvovalo cvičný let. Na jeho palube sa nachádzali prevažne kadeti Charkovskej univerzity vzdušných síl Ivana Kožeduba. Dvom kadetom za podarilo z lietadla vyskočiť a boli hospitalizovaní vo vážnom stave. Neskôr jeden z nich zraneniam podľahol, čím sa bilancia mŕtvych dostala na číslo 26, uvádza tlačová agentúra TASS.

Miesto nehody ukrajinského vojenského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Emergency Situation Ministry via AP)

An-26 je využívané armádami aj civilnými prevádzkovateľmi. V rokoch 1969-1986 sa z tohto typu lietadla vyrobilo takmer 1400 kusov, uvádza sa na webovej stránke spoločnosti Antonov. Vek lietadla, ktoré sa zrútilo v piatok, nebol bezprostredne známy, dopĺňa tlačová agentúra AP. K havárii lietadla typu An-26 došlo aj v druhej polovici augusta, keď sa stroj prenajatý organizáciou Svetový potravinový program (WFP) zrútil krátko po štarte z juhosudánskej metropoly Džuba a zahynulo sedem ľudí.

Slovensko vyjadrilo Ukrajine sústrasť

Slovensko vyjadrilo Ukrajine sústrasť, solidaritu a podporu v súvislosti s haváriou vojenského lietadla AN-26. Kondelečný list svojim ukrajinským kolegom zaslali v mene vlády SR minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Prezidentka vyjadrila sústrasť v súvislosti s haváriou lietadla na Ukrajine

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť v súvislosti s haváriou lietadla ukrajinskej armády. "S hlbokým zármutkom som prijala správu o tragickom páde vojenského lietadla pri meste Čuhujiv, ktorý si vyžiadal životy mnohých občanov vašej krajiny. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vyjadrujem Vám, rodinám a blízkym obetí, úprimnú sústrasť a zranenému prajem skoré uzdravenie," uviedla prezidentka v kondolenčnom telegrame prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému.

VIDEO Vyšetrovatelia preskúmali miesto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer )

Viac o téme: NehodaPádLietadloČierne skrinkyUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu