Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Izraelský minister vyzval pútnikov, ktorým Ukrajina zamietla vstup, aby sa vrátili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

JERUZALEM - Minister izraelskej vlády Zeev Elkin vyzval vo štvrtok chasidských židov, ktorí sa v uplynulých dňoch vydali na púť na Ukrajinu, avšak v dôsledku epidemiologických opatrení uviazli na ukrajinsko-bieloruských hraniciach, aby sa vrátili domov. Vyjadril sa tak podľa agentúry AFP po tom, ako ukrajinské úrady pútnikom vstup na územie republiky odopreli.

"Ukrajina oznámila, že neumožní vstup cez hraničné priechody ani len malej delegácii. Našich občanov (preto) vyzývam, aby sa vrátili do Izraela a po príchode dodržali karanténne nariadenia," napísal na Twitteri Zeev Elkin, ktorý je izraelským ministrom vyššieho vzdelávania i ministrom vodných zdrojov a pochádza z Ukrajiny. Bieloruská pohraničná stráž umožnila v uplynulých dňoch stovkám pútnikov vstup do neutrálneho pásma, ukrajinské úrady ich však následne na svoje územie nevpustili.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ukrajina totiž zaznamenáva výrazný nárast prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a v rámci boja proti šíreniu tejto infekcie obmedzila do 28. septembra vstup cudzincov a osôb bez štátnej príslušnosti do krajiny. Židovskí pútnici začali prichádzať na ukrajinské hranice z Bieloruska už v pondelok popoludní. Chceli sa odtiaľ dostať do mesta Umaň, aby tam oslávili židovský Nový rok a navštívili hrob jedného významného rabína.

Dvojdňové oslavy Nového roka, sviatku Roš ha-šana, sa začínajú tento piatok západom slnka. Umaň sa nachádza v Čerkaskej oblasti v strednej časti Ukrajiny a je pútnickým miestom chasidských židov, ktorí tam prichádzajú z rôznych krajín sveta, aby sa modlili pri hrobe duchovného mentora hnutia braclavských chasidov - rabína Nachmana, ktorý zomrel v roku 1810. Tisíce veriacich navštevujú rabínov hrob najmä počas tzv. vysokých židovských sviatkov. Tento rok však bola púť zrušená pre opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Viac o téme: PúťPandémiaJeruzalemUkrajinaIzraelKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu