Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozivá predpoveď OSN: Takto bude na tom svet s pitnou vodou o tridsať rokov

Z ľadovej vrstvy na Himalájach každoročne ubudne 35 centimetrov z hrúbky.  Ilustračné foto
Z ľadovej vrstvy na Himalájach každoročne ubudne 35 centimetrov z hrúbky. Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

NEW YORK - O tom, čo môže spôsobiť a už spôsobuje globálna zmena, sa napísalo už mnoho. Najnovšia správa OSN však prišla s ďalším varovaním. Do roku 2050 má 3,2 miliardy ľudí trpieť nedostatkom pitnej vody. A to nie je všetko! Počet ľudí, ktorí budú žiť v oblastiach s nedostatkom vody stúpne do roku 2050 až o 60 percent.

Ako píše Wall Street Journal, že zatiaľ čo globálne oteplenie už spôsobilo nárast prílivu a odlivu, v budúcnosti bude viesť k nedostatku pitnej vody až u 3,2 miliardy ľudí.

Na základe čoho k takýmto neradostným predpovediam vedci prišli? Momentálne sa po celom svete topia ľadovce. Tak je tomu aj v Himalájach. Tam každoročne od roku 2012 ubudne z ľadovej vrstvy okolo 35 centimetrov. V porovnaní s päťročným obdobím od roku 1950 ubudlo v rokoch 2016 - 2019 trikrát viac ľadovej masy.

Miznutie ľadu má za následok zvýšený nedostatok vody. Voda z ľadových vrstiev steká do riek, ktoré sú zdrojom pitnej vody pre milióny ľudí. Lenže koncom storočia môže tento proces vyvrcholiť a potom následne výrazne poklesne, lebo v týchto oblastiach sa už nebude mať čo topiť.

V iných oblastiach sveta, ako napríklad v Rwande a Vietname zas budú mať iné problémy - časté záplavy.

Generálny tajomník OSN António Guterres podľa Daily Mail povedal, že v súčasnosti žijeme bezprecedentnom období a vysvetlil: "Narušenie klímy pokračuje v nezmenšenej miere s rekordným teplom, úbytkom ľadu, lesnými požiarmi, povodňami a suchom."

Vedecká správa tiež ukazuje, že zmena klímy "sa často prejavuje prostredníctvom nebezpečenstiev súvisiacich s vodou, ako sú spomínané sucho alebo záplavy".

Viac o téme: Pitná vodaSprávaĽadovceNedostatokOSNHimaláje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu