Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Obrovské nešťastie v Bejrúte: Nádej sa stráca, armáda nemá dobré správy

Pátracie akcie po preživších po mohutnom výbuchu v prístave metropoly Bejrút Zobraziť galériu (5)
Pátracie akcie po preživších po mohutnom výbuchu v prístave metropoly Bejrút (Zdroj: SITA/AP/Hassan Ammar)

BEJRÚT - Libanonská armáda v nedeľu uviedla, že nádeje na nájdenie preživších po mohutnom výbuchu v prístave metropoly Bejrút sa po dňoch pátracích a záchranných operácií podporovaných medzinárodnými odborníkmi zmenšili.

"Po troch dňoch pátracích a záchranných operácií môžeme povedať, že sme dokončili prvú fázu, ktorá zahŕňala možnosť nájdenia pozostalých," uviedol na tlačovej konferencii v Bejrúte plukovník libanonskej armády Roger Chury. "Ako technici pracujúci na povrchu môžeme povedať, že nádej, že nájdeme preživších, sa stráca," dodal Chury, ktorý vedie tím vojenských technikov pôsobiacich v mieste výbuchu.

Podľa oficiálnej bilancie si mohutné explózie skladov v bejrútskom prístave vyžiadali najmenej 158 obetí na životoch a okolo 6000 zranených. Ďalšie desiatky ľudí sú nezvestné a stovky tisíc obyvateľov Bejrútu prišli o strechu nad hlavou. Časť Libanončanov tvrdí, že utorňajšiu tragédiu zavinila dlhoročná korupcia a zlé spravovanie krajiny zo strany politického establišmentu.  

Pátracie akcie po preživších
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Hassan Ammar)

Demonštrantov neuspokojilo ani sobotňajšie vyhlásenie premiéra Hassána Dijába, ktorý prisľúbil, že iniciuje konanie predčasných parlamentných volieb. Do ulíc zničeného centra Bejrútu vyšli v sobotu tisíce ľudí. Protesty na viacerých miestach v okolí vládnych budov prerástli do násilností, pri ktorých utrpelo zranenia viac ako 230 ľudí. O život prišiel jeden policajt. Protestujúci vtrhli do viacerých ministerstiev a do sídla libanonskej bankovej asociácie.

Americké veľvyslanectvo v Bejrúte vyjadrilo podporu protestom v Bejrúte, avšak zdôraznilo, že musia prebiehať pokojne. Demonštrantov v nedeľu podporil aj americký prezident Donald Trump, podľa ktorého by libanonská vláda mala viesť "komplexné a transparentné" vyšetrovanie explózií. Podľa Bieleho domu Trump súčasne vyzýva na upokojenie situácie v Libanone, pričom však uznáva oprávnenosť výziev pokojne demonštrujúcich Libanončanov na transparentnosť, uskutočnenie reforiem a vyvodenie zodpovednosti za dianie v krajine.

FOTO Obrovské nešťastie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Libanon bude potrebovať pomoc 117 miliónov dolárov

Libanon bude v priebehu nasledujúcich troch mesiacov potrebovať pomoc v objeme 117 miliónov dolárov. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA. Tento odhad, ktorý sa týka pomoci urgentne potrebnej na lekársku starostlivosť, jedlo a ubytovanie, je súčasťou dokumentu OSN zverejneného v nedeľu po Elyzejským palácom po online darcovskej konferencii organizovanej OSN a Francúzskom.

Jej účastníci "dospeli k záveru, že ich pomoc by mala byť (...) dobre koordinovaná pod záštitou OSN a poskytnutá priamo libanonskému obyvateľstvu s maximálnou účinnosťou a transparentnosťou," uvádza sa vo vyhlásení predstaviteľov 30 krajín vydanom po stretnutí. Podľa agentúry DPA nie je zatiaľ jasné, aký objem financií bol počas tejto videokonferencie prisľúbený jej účastníkmi. Elyzejský palác uviedol, že táto suma bude oznámená ešte v nedeľu.      

Miesto výbuchu je celé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Európska komisia (EK) v nedeľu podľa AFP pridala ďalších 30 miliónov eur k už avizovanej sume 33 miliónov eur na pomoc Libanonu. Táto v nedeľu oznámená dávka finančnej pomoci má za cieľ "pomôcť pri riešení okamžitých potrieb osôb zasiahnutých" explóziou v Bejrúte. Nový objem finančnej pomoci zo strany EÚ bude do Libanonu distribuovaný cez agentúry OSN, mimovládne a medzinárodné organizácie, spresnil Janez Lenarčič zodpovedný za otázky týkajúce sa krízového riadenia.

Po výbuchu v Bejrúte odstúpil druhý člen vlády

Po utorkovom ničivom výbuchu v Bejrúte odstúpil v nedeľu už druhý člen libanonskej vlády. Svoju rezignáciu predložil minister životného prostredia Demianos Kattar. Informovala o tom v nedeľu večer agentúra DPA s odvolaním sa na libanonský vládny zdroj. Len niekoľko hodín predtým podala demisiu ministerka informácií Manál abd as-Samadová. Libanonský premiér Hassán Dijáb v sobotu oznámil, že na budúci týždeň iniciuje konanie predčasných parlamentných volieb. Ani týmto oznámením však neupokojil pokračujúce protivládne protesty v Bejrúte.

Premiér sa podľa DPA snaží presvedčiť ministrov, aby zostali vo svojich funkciách aspoň do najbližšieho zasadnutia vlády, ktoré sa má uskutočniť v pondelok. Na pondelkovej schôdzi Dijáb plánuje oficiálne predložiť návrh na konanie predčasných volieb.

FOTO Obrovské nešťastie v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Protesty a zrážky medzi políciou a demonštrantmi pokračovali v centre Bejrútu aj v nedeľu. Policajti rozohnali slzotvorným plynom a gumovými projektilmi stovky protestujúcich, ktorí na nich v blízkosti prísne stráženej budovy parlamentu útočili kameňmi a petardami. Podľa televízie al-Hadas demonštranti opäť vtrhli do niekoľkých vládnych budov. Podarilo sa im vniknúť do sídla rezortu práce a do ministerstva pre presídlené osoby, informovala v nedeľu agentúra TASS.

Podľa správ arabských médií bolo počas protestov v Libanone zranených už vyše 700 ľudí. O život prišiel jeden policajt, ktorý pri výkone služby utrpel zranenie hlavy. Utorkový požiar a následný výbuch okolo 2700 ton dusičnanu amónneho uskladneného v bejrútskom prístave ďalej prehĺbili hlbokú politickú a ekonomickú krízu, ktorá Libanonom zmieta už celé mesiace.

Podľa protestujúcich, ktorí požadujú odstúpenie vlády, sú za výbuch zodpovední súčasní libanonskí politici. Rozhnevaní Libanončania tvrdia, že tragédiu zo 4. augusta zavinila dlhoročná korupcia a zlé spravovanie krajiny zo strany politického establišmentu. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády a nezávislé vyšetrovanie príčin výbuchu.

Viac o téme: VýbuchArmádaLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu